piątek, 31 maja 2013

Jessica Khoury "Geneza"



Tytuł: Geneza
Autor:  Jessica Khoury
Wydawca: Wyd. Wilga 
Data premiery: 7 Grudnia 2012 r.
Ilość stron: 512 
Okładka: miękka
Cena: 34,99 zł

Ponoć Geneza autorstwa Jessici Khoury została okrzyknięta bestsellerem jeszcze przed swoją premierą. Zastanawiam się w takim razie, co ja tutaj robię, jeżeli geniusz tej powieści do mnie nie przemówił. Oczywiście książka ma swoje dobre strony, dzięki którym przebrnęłam przez nią. Nie mogę jednak zaprzeczyć temu, że nudziłam się niemiłosiernie. Gdy w końcu zaczęło dziać się coś wartego uwagi, autorka bezbłędnie ostudzała moje zapędy, podając na tacy idealny przepis na ululanie mnie do snu.

środa, 29 maja 2013

Wakacyjny stos


No i znowu uzbierała się niezła sterta książek. Ale co będę sobie żałować. Mam wakacje! 
Zacznę od góry:
- "Teraz i zawsze" Carolyn Egan oraz "Niezwykła wędrówka Harolda Fry" Rachel Joyce - od Znaku. Książek nie zamawiałam, a pewnego dnia odebrałam przesyłkę i niesamowicie się zdziwiłam widząc te dwie pozycje. Postaram się je zrecenzować, ale na pewno nie są to moje priorytety.
- "Angelfall" Susan Ee - wygrana. Nie mogę się doczekać, kiedy ją przeczytam.
- "Jutro 3" & "Jutro 4" J. Marsden - zakup własny. Musiałam uzupełnić biblioteczkę. Część trzecią czytałam i zrecenzowałam - tutaj. 4 tom muszę nadrobić. 
- Odmieniec Philippa Gregory oraz "Saga księżycowa. "Scarlet" M. Meyer - od Egmontu. Miałam dostać tylko Scarlet, a tu proszę, mam i Odmieńca. ;)
- "Grim. Pieczęć Ognia" Gesa Schwartz  - od Jaguara. Ogromne tomiszcze, dlatego mam nadzieję, że będzie to ciekawa książka. 

Co prawda miałam wrzucić stosik dopiero w czerwcu, ale trochę fantów mi się nazbierało, więc nie chciałam przedłużać listy. :D
Jakieś nowe zdobycze pojawiły się na Waszych półkach?

czwartek, 23 maja 2013

Mira Grant "Przegląd końca świata. Feed"



Tytuł: Przegląd końca świata. FEED 
Tytuł oryginalny: Feed 
Autor: Grant Mira 
Wydawca: Wyd. Sine Qua Non 
Data premiery: 7 Listopada 2012 r.
Ilość stron: 496
Okładka: miękka
Cena: 34,90 zł



Przegląd Końca świata. Feed autorstwa Miry Grant to książka, która okazała się dla mnie ogromnym  i pozytywnym zaskoczeniem. Początkowe sto trzydzieści stron były wręcz męczarnią i w ten oto sposób odłożyłam powieść na półtora miesiąca. Powróciłam do niej kilka dni temu i następne trzysta siedemdziesiąt stron pochłonęłam w półtora dnia. Czy to nie świadczy o tym, jak bardzo się myliłam? Obrzucam  samą siebie obelgami za odłożenie książki na później, ponieważ straciłam na tym naprawdę wiele. Mira Grant to autorka, która potrafi ukształtować postacie odznaczające się na tle powieści. Jest mistrzynią w tworzeniu historii pełnych suspensu, spisków, okraszając to dawką mocnego humoru.

„Różnica między prawdą a kłamstwem polega na tym, że każde może cię zranić, ale tyko jedno może z czasem cię uzdrowić.”

sobota, 18 maja 2013

High Five! Ulubione książkowe pary



HIGH FIVE! to nowa akcja, w związku z którą na blogu pojawiać się będą rankingi ulubionych, najlepszych, najbardziej interesujących, bądź najgorszych książek, filmów, gier, postaci, itp... 

Dzięki temu zarówno czytelnicy mogą poznać bliżej blogerów, jak i blogerzy czytelników, jeśli ci będą chętni na podzielenie się swoimi przemyśleniami i opiniami.

Do akcji możecie zgłaszać się TUTAJ.

Moje pierwsze spotkanie z akcjami tego typu. Nie chcę, żeby na blogu było pusto, więc pomyślałam, że będzie to dobry pomysł, aby wypełnić wolną przestrzeń. Poniżej zobaczycie pięć moich ulubionych par książkowych.

czwartek, 16 maja 2013

Dan Krokos "Obca pamięć"


Tytuł: Obca pamięć 
Autor:  Dan Krokos
Wydawca: Drageus P. H.
 Data premiery: 17 Kwietnia 2013 r.
Ilość stron: 336
Okładka: miękka
Cena: 29,90 zł



Obca pamięć to pierwsza część serii o przygodach Mirandy North, ale również debiut literacki Dan’a Krokos’a, młodego pisarza z Nowego Jorku. Tym co w sposób obłędny popchnęło mnie w sidła powieści była piękna, tajemnicza okładka.  Nie mam do zarzucenia dosłownie nic jeżeli chodzi o grafikę, gdyż w trakcie czytania doszłam do wniosku, że idealnie pasuje do fabuły. Nie przeczę, miałam duże oczekiwania, lecz to rozczarowanie jest  również moją winą, gdyż zawyżyłam poprzeczkę. Nie zdając sobie sprawy, że książka jest przeznaczona dla młodszych czytelników. Jeżeli mam odnieść się do tego kryterium, Dan Krokos dał radę.

piątek, 10 maja 2013

Stos majowy

Spojrzałam teraz na to zdjęcie i doszłam do wniosku, że nie jest tak proste jak wydawało mi się wcześniej...
Kilka książek z kwietnia oraz kilka nowych. Niedługo dotrze moja wygrana oraz książki recenzenckie. Nie mam chęci na wymiany, więc maj będzie spokojny pod tym względem. :)
(od dołu)
1. "Informacjonistka" oraz "Niewinna" Taylor Stevens. - Ostatnio zrecenzowane pozycje, które pokochałam całym sercem i czekam na trzecią część z zapartym tchem. 
2. "Piękne istoty" Kami Garcia & Margaret Stohl - Od długiego czasu chciałam przeczytać tę książkę, ale gdy już ją zdobyłam, dostałam ostry opiernicz od znajomej...
3. "Przez burze ognia" Veronica Rossi - Do recenzji. Czytałam naprawdę ładne opinie na temat tej książki, zatem nie mogłam się oprzeć.
4. "Obca pamięć" D. Krokos - Do recenzji. Za bardzo byłam ciekawa tej książki, aby oprzeć się pokusie. 

Nie piszę recenzji, to przynajmniej zrobię stosik. :) Miałam nadzieję zacząć uczyć się mojej prezentacji maturalnej jutro, ale chyba nie będzie mi to dane... Okrutnie mi przykro.

Pozdrawiam!

środa, 8 maja 2013

|| Na majowej tapecie ||



Tytuł: Obca pamięć 
Autor:  Dan Krokos
Wydawca: Drageus P. H.
 Data premiery: 17 Kwietnia 2013 r.
Ilość stron: 336
Okładka: miękka
Cena: 29,90 zł



fragment opisu:

Miranda North budzi się sama na ławce w parku, w stanie amnezji. W przypływie paniki uwalnia tajemniczą energię, która powoduje przerażenie i niszczycielską panikę wśród otaczających ją ludzi. Wyjątkiem w tym oceanie strachu jest Peter, chłopiec, który ani trochę nie jest zaskoczony szokującymi zdolnościami Mirandy.



Jak zapewne się domyślacie głównym czynnikiem, który popchnął mnie do zdobycia tej książki była w pierwszej kolejności okładka, a w drugiej opis. Zajrzawszy na kilka zagranicznych serwisów książkowych, przekonałam się, że warto! Dałam się ponieść i oto czytam debiut Dana Krokos'a - Obcą pamięć, pierwszy tom serii False Memory.
Jestem w połowie powieści. Krótkie rozdziały sprawiają, że czyta się błyskawicznie, dlatego możecie wyczekiwać niebawem recenzji powieści. Krokos miał naprawdę dobry pomysł na kolejną lekturę SF, lecz niektóre wątki są dla mnie nielogiczne, a nawet bezmyślne, do tego dochodzi delikatnie rzecz ujmując prosty język, miejscami zbyt prosty.
Widać, że autor nie ma wprawy, dopiero wyrabia swój styl, ale to dobrze. Mam nadzieję, że kolejny tom będzie o wiele przyjemniejszy jakościowo. 




______________________________________________________________________________



Tytuł: Geneza
Autor: Jessica Khoury
Wydawca: Wyd. Wilga 
Data premiery: 7 Grudnia 2013 r.
Ilość stron: 512 
Okładka: miękka
Cena: 34,99 zł


fragment opisu:

W tajnym laboratorium, ukrytym w amazońskiej dżunglii, naukowcy stworzyli nieśmiertelnego człowieka. Pia jest pierwszą istotą doskonałą, która ma dać początek nowej rasie ludzi. 
W dniu swoich siedemnastych urodzin dziewczyna wymyka się spod kontroli naukowców. Na wolności spotyka Eio, chłopaka z pobliskiej wioski. Wspólnie próbują odkryć prawdę o pochodzeniu Pii. Prawdę, która zmieni ich życie na zawsze.


Nie przeczę, że byłam ciekawa tej książki, ale im dłużej próbuję przez nią przebrnąć, tym bardziej bezcelowe mi się to wydaje. Pomysł jest naprawdę oryginalny, ale takie bez charakteru i bezpłciowe. Jestem w jednej trzeciej całości, zatem może coś mnie jeszcze zaskoczy w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Mam nadzieję. :)
Niemniej ukłony w stronę autorki za fantastyczny świat, który stworzyła. Ta dżungla, jej tajemnice są moim zdaniem fascynujące i intrygujące. 



______________________________________________________________________________




Tytuł: Przegląd końca świata: FEED 
Tytuł oryginalny: Feed 
Autor: Grant Mira 
Wydawca: Wyd. Sine Qua Non 
Data premiery: 7 Listopada 2012 r.
Ilość stron: 496
Okładka: miękka
Cena: 34,90 zł


fragment opisu: 

Rok 2014. Wynaleźliśmy lek na raka. Pokonaliśmy grypę i przeziębienie. Niestety stworzyliśmy też coś nowego, strasznego, coś, czego nikt nie mógł zatrzymać. Infekcja rozprzestrzeniła się szybko, wirus przejmował kontrolę nad ciałami i umysłami, wydając jedno tylko polecenie: jedz! 
Upłynęło 20 lat. Georgia i Shaun Mason są na tropie największej historii w ich życiu – mrocznej konspiracji stojącej za infekcją. Prawda musi wyjść na jaw, nawet jeśli jest śmiertelna.


Przegląd końca świata wraz z Genezą są powieściami, które magluję od marca i nie mogę przez nie przebrnąć. Nie mam pojęcia, dlaczego tak jest. Owszem, Feed to naprawdę świeże spojrzenie na tematykę zombie, choć jest to motyw powszechny, to właśnie wykonanie jak i wplecenie naprawdę fajnych wątków pobocznych sprawia, że Mira Grant zasłużyła na nagrodę Hugo. 
Myślę, że nie mam serca do książek z zombie. Wolę obejrzeć o nich film. 




______________________________________________________________________________


Te trzy książki, to pozycje, które na pewno zostaną przeze mnie przeczytane i zrecenzowane w bieżącym miesiącu. Mam ostatnio mało czasu na prowadzenie bloga, dlatego możecie spodziewać się krótkich notek na FB lub sporadycznych na blogu. 
Spokojnej nocy. ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...