sobota, 30 marca 2013

Dan Wells "Partials. Częściowcy"



Tytuł: Partials. Częściowcy
Tom: 1
Autor: Dan Wells 
Wydawca: Wyd. Jaguar 
Data premiery: 20 Marca 2013 r.
Ilość stron: 416
Okładka: miękka
Cena: 36,90 zł


Na premierę książki Partials. Częściowcy czekałam naprawdę niecierpliwie. Nie znam twórczości Dana Wellsa, toteż po powieść sięgałam w ciemno. I właśnie dlatego to udane spotkanie z autorem było dla mnie miłą niespodzianką. Temat końca świata, zagłady, nadnaturalnych wrogów ludzkości przewija się w literaturze częściej niż bym tego chciała. Motyw jest powielany tak nagminnie, że można by pomyśleć, iż został już całkowicie wyeksploatowany i nie znajdziemy w nim nic kreatywnego. Otóż nie - Partials to powieść oryginalna pod każdym względem, nieprzewidywalna i świetna w odbiorze.

czwartek, 28 marca 2013

Marie Lu "Legenda. Wybraniec"




Autor: Marie Lu 
Wydawca: Wyd. Zielona Sowa 
Data premiery: 6 Marca 2013 r.
Ilość stron: 360
Okładka: miękka ze skrzydełkami
Cena: 29,90 zł



Marie Lu zadebiutowała znakomicie zapowiadającą się książką pod tytułem Legenda. Rebeliant. Antyutopijna wizja futurystycznego świata zaintrygowała mnie w ogromnym stopniu. Obraz tragicznego systemu, w którym musiały żyć dzieci, samotne, pozbawione rodziców, zdane jedynie na siebie, był zatrważający. Autorka stworzyła historię fenomenalną pod każdym względem. Żałuję, że nie udało jej się utrzymać tego stanu w drugiej części.

środa, 27 marca 2013

Stos marcowy #2


Marzec jest dla mnie nazbyt szczodry, ponieważ już dawno nie nazbierałam takiej ilości czytadeł. Nie dość że mam obecnie małego bzika na punkcie wymian, to jeszcze dochodzi kilka recenzenckich. A jeszcze niedawno marudziłam, że nie mam co czytać... Ale nieważne, tym razem będzie krótko. W najbliższej przyszłości nie czekam już na żadne książki, zatem nie ma co odkładać tej publikacji. ;)



od dołu:
Dan Wells „Partials. Częściowcy” – (od Wyd. Jaguar) Mam głęboką nadzieję, że książka nie okaże się niewypałem, jak to było z "Blaskiem" wydanym nakładem tegoż Wydawnictwa.
Marie Lu „Legenda. Wybraniec” – (od bestsellery.NET) Musiałam mieć tę książkę, bo po takich emocjach, jakie wywołała na mnie pierwsza część nie widziałam innego wyjścia. Szkoda tylko, że drugi tom tak mnie zawiódł. Ale o tym w recenzji, którą właśnie piszę. ;)
Suzanne Collins „Igrzyska śmierci” – (wymiana na Fincie) Ostatnio obejrzałam film. (Najwyższy czas) Muszę powiedzieć, że nawet mi się podobał, a szał na trylogię uważam za jak najbardziej słuszny. A że książka jest zawsze lepsza od ekranizacji, musiałam przekonać się na własnej skórze.
Jessica Khoury „Geneza” – (od Wyd. Wilga) Zaproponowano mi tę książkę i jakoś nie mogłam odmówić. Za bardzo kręci mnie ten gatunek.

______________________________________________

Jakie są Wasze najnowsze nabytki? :D

poniedziałek, 25 marca 2013

Jakub Ćwiek "Chłopcy"


Tytuł: Chłopcy 
Autor: Jakub Ćwiek 
Wydawca: Wyd. Sine Qua Non 
Data premiery: 7 Listopada 2012 r. 
 Ilość stron: 320 
Okładka: miękka
Cena: 34,90 zł


Baśń Przygody Piotrusia Pana jest wystarczająco ponadczasowa, aby nadal była czytana i opowiadana dzieciom. Przygoda zwyczajnego chłopca, który ponad wszystko pragnął pozostać dzieckiem jest dobrze znana młodemu pokoleniu. Co więcej, Jakub Ćwiek postanowił napisać wersję również dla tych starszych czytelników. Muszę przyznać, że pomysł na nią wydał mi się bardzo ciekawy, a samo wykonanie - fantastyczne. Autor słynie z nawiązywania w swych powieściach do szeroko rozpoznawalnych książek, filmów, muzyki, czy seriali. Można nawet stwierdzić, iż jest to jego znak rozpoznawalny. Zadebiutował zbiorem opowiadań Kłamca w 2005 roku i od tamtego momentu pilnuje swego miejsca na półkach. I słusznie!

piątek, 22 marca 2013

Papierowa zapowiedź - John Marsden "Kroniki Ellie. Nieuleczalna"

Marsden_KronikiEllie2



Premiera: 3 Czerwca 2013 r.
Wydawca: Wyd. Znak Literanova



Nastoletnia Ellie i jej przyjaciele próbują poukładać swoje życie po zakończeniu wojny. Dziewczyna stara się otoczyć opieką małego, osieroconego Gavina, który zaczyna sprawiać jej coraz więcej problemów. Mimo zawartego pokoju w kraju nie jest spokojnie i marzenie o bezpiecznym domu nadal nie chce się ziścić. 

Czy Ellie, która podczas wojny nieustannie ryzykowała swoim życiem, nie wykorzystała już całego limitu szczęścia? Czy pozwoli sobie wreszcie na miłość, która nieoczekiwanie na nią spłynie? 


Książki Johna Marsdena to fenomen. Powieści z jego serii „Jutro” otrzymały kilkadziesiąt nagród w Australii, Stanach Zjednoczonych, Szwecji i Niemczech. W USA znalazły się na liście najlepszych książek dla młodzieży. W Polsce również stały się

_____________________________________________________

Nie mogę się doczekać! Mimo że Kroniki Ellie 1 nieco mnie rozczarowały brakiem wartkiej akcji, jestem wniebowzięta, iż kolejny tom już niedługo. :)
W międzyczasie przygotowuję dla Was recenzję "Chłopcy" J. Ćwiek. 

sobota, 16 marca 2013

Pierwszy stos 2013 roku!


Oto i jest, stos książek, które uzbierały mi się od lutego tego roku. Miałam opublikować go już jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj doszłam do wniosku, że jeżeli ciągle będę to odwlekać, nigdy nie zrobię tych zdjęć. Problemem jest również fakt że non stop coś dostaję i za każdym razem przekładam tę czynność na później. 



piątek, 15 marca 2013

Lauren Oliver "Requiem"

Requiem


Tytuł: Requiem
Tom: 3
Autor: Lauren Oliver
Wydawca: Wyd. Otwarte/ Moondrive
Data premiery: 20 Marca 2013 r. 
Liczba stron: 392 
Okładka: miękka 
Cena: 34,90 zł 




Lauren Oliver jest autorką niesamowicie wciągającej trylogii Delirium. Podbiła serca ludzi na całym świecie, zaskarbiając sobie rzesze fanów i oddanych czytelników. Po przeczytaniu wszystkich trzech tomów w tak krótkich odstępach czasu bezkompromisowo wysuwam je na piedestał i zachęcam każdego zainteresowanego do zapoznania się z nią i przeżycia równie fantastycznych chwil. Jestem szczęśliwa, że miałam tę możliwość, a zarazem dziękuję za nią autorce - z całego serca.

sobota, 9 marca 2013

Papierowa zapowiedź - "Iskra" Amy Kathleen Ryan



Data premiery: 28 Czerwca 2013
Wydawca: Wyd. Jaguar

Po desperackiej ucieczce z Nowego Horyzontu, Waverly wreszcie znalazła się na Empireum. Ale ukochany statek, jedyny dom, jaki kiedykolwiek miała, nie przypomina miejsca, które opuściła. Kieran zmienił się nie do poznania. Z następcy kapitana stał się fanatycznym religijnym przywódcą. Na Empireum trwa cicha, ale wyniszczająca wojna. Kieran kontra Seth. Waverly nie potrafi zaufać do końca żadnemu z nich. Wie, że sytuacja będzie pogarszać się z dnia na dzień, nim nie odbiją ostatnich ocalałych dorosłych członków załogi. Jak jednak tego dokonać?


Nieoczekiwanie Empireum wstrząsa potężna eksplozja. Podejrzenia od razu padają na Setha i spędzającą z nim wiele czasu Waverly. Na statku nie ma miejsca dla zdrajców. Seth i Waverly muszą odkryć sabotażystę, inaczej stracą wolność. Albo życie.

________________________________________________________
Jestem w trakcie czytania "Blasku" i jeśli będzie tak, jak jest teraz, to nie sięgnę po II tom. :)
Jakie są Wasze wrażanie po "Blasku"?

wtorek, 5 marca 2013

John Marsden "Kroniki Ellie. Wojna się skończyła, walka wciąż trwa"


Kroniki Ellie. Wojna się skończyła, walka wciąż trwa - John Marsden

Tytuł: Kroniki Ellie
Autor: John Marsden
Tom: 1
Wydawca: Wyd. Znak literanova
Data premiery: 20 Lutego 2013 r.
Ilość stron: 302
Okładka: miękka
Cena: 31,90 zł


Seria Jutro wstrząsnęła światem. Dosłownie. Książki napisane przez Johna Marsdena zaskarbiły sobie ogromną grupę fanów, gdyż słów krytyki jeszcze nie spotkałam. I nie ma się co dziwić, ponieważ cała seria, jak i jej kontynuacja, która na początku lektury wydawała mi się niewypałem, to naprawdę wartościowy kawałek literatury dla młodzieży. Autor porusza dość szeroką gamę tematów poważnych i interesujących. Takich, które na pewno zaciekawią młodego i starszego czytelnika. Lecz zanim opowiem o ów fenomenie, zarysuję fabułę pierwszego tomu trylogii noszącego tytuł „Kroniki Ellie”.


piątek, 1 marca 2013

Ewa Nowak "Drzazga"


Tytuł: Drzazga
Autor: Ewa Nowak
Wydawca: Wyd. Egmont
Data premiery: 7 Listopada 2012 r.
Okładka: miękka ze skrzydełkami
Ilość stron: 334
Cena: 19.99 zł


Nie czytam książek przeznaczonych dla młodzieży, które nie posiadają wątku fantastycznego, dlatego po Drzazgę sięgnęłam nieco sceptycznie. Ostatecznie mogę stwierdzić, że ta obawa była niepotrzebna, ponieważ książka Ewy Nowak porusza kwestie realne i uniwersalne, które w pewien sposób przypadły mi do gustu. Niemalże każdy nastolatek przechodzi przez podobne trudności w swoim życiu, a co dopiero ci posiadający rodzeństwo, które ich zdaniem jest bardziej kochane przez rodziców. Zajrzawszy do Internetu znalazłam wytłumaczenie tak dobrego ujęcia tematu przez pisarkę. Otóż Ewa Nowak to z wykształcenia pedagog - terapeuta, co idealnie tłumaczy jej podejście do trudności w życiu nastolatków ukazanych w jej powieści.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...