czwartek, 28 lutego 2013

Lauren Oliver "[pandemonium]"



Tytuł: Pandemonium
Tom: 2
Autor: Lauren Oliver
Wydawca: Wyd. Otwarte/ Moondrive
Data premiery: 3 Października 2012 r.
Ilość stron: 373
Okładka: miękka
Cena: 34,90 zł





Nie czekałam długo, aby móc kontynuować swoją przygodę z główną bohaterką Delirium, Leną. Bardzo szybko zabrałam się za kolejny tom trylogii i równie prędko ją skończyłam. Na pewno nie żałuję, że to zrobiłam, lecz nie jestem zadowolona z tej części tak jak z poprzedniej. Wpłynęło na to kilka czynników. Między innymi brak ulubionej postaci, przedziwne zachowanie Leny oraz nuta przewidywalności. Zanim wytłumaczę moje spostrzeżenia, pozwolę sobie na krótki zarys fabuły.

poniedziałek, 25 lutego 2013

Lauren Oliver "[delirium]"

Delirium - Lauren Oliver

Tytuł: Delirium
Tom: 1
Autor: Oliver Lauren 
Wydawca: Wyd. Otwarte/ Moondrive
Okładka miękka 
Data premiery: 18 Kwietnia 2012 r.
Ilość stron: 356
Cena: 32.90 zł


Nawet w najśmielszych wyobrażeniach i fantazjach nie sądziłam, że kiedykolwiek dotknę książki, której treść owinie wokół mnie swoje macki i porwie bez najmniejszego ostrzeżenia. Otóż pierwsza część trylogii Delirium to idealny przykład na to, jak zwodnicza bywa obecna literatura nie tylko młodzieżowa, ale wykraczająca poza zakres przeznaczony jedynie dla określonej grupy czytelniczej. Czy zadziwia kogokolwiek ta wysoka nota? Mnie dziwi jedynie to, że nie stworzono wyższej, ponieważ w tym przypadku skala dziesięciu, sześciu czy pięciu gwiazdek to najzwyczajniej w świecie za mało. Ale może przejdę nareszcie do kwintesencji dzieła Lauren Oliver – fabuły.

sobota, 23 lutego 2013

Beth Revis "W otchłani"

W otchłani - Beth Revis



Tytuł: W otchłani (Across the Universe)
Autor: Beth Revis
Tom: 1
Tłumaczenie: Łukasz Małecki
Wydawca: Wyd. Dolnośląskie
Data wydania: 21 marca 2012
Liczba stron: 392
Okładka: miękka ze skrzydełkami
Cena: 37 zł



Po „W otchłani” autorstwa Beth Revis sięgnęłam z pewnym podekscytowaniem oraz nutą obawy. W ostatecznym rozrachunku uznaję, że owa obawa była jak najbardziej na miejscu. Teraz muszę wyznać, że  czuję rozczarowanie jak i satysfakcje, ponieważ nie jest tak tragicznie, jak może się wydawać.

Życie na Błogosławionym – statku kosmicznym, którego celem jest dotarcie do Centauri-Ziemi – jest spokojne do momentu, gdy jedna z zamrożonych, Amy, zostaje nagle przebudzona. Po nieudanej próbie jej zabójstwa, dziewczyna poznaje Starszego oraz resztę załogi statku jak i panujące na nim zasady tak różne od tych, które pamięta z domu. Jest przerażona ich ustrojem, a kolejne zabójstwa na uśpionych zmuszają ją do podjęcia działań, które mają na celu utrzymanie jej rodziców przy życiu.

czwartek, 14 lutego 2013

Jack Ketchum & Lucky McKee „Kobieta”




Tytuł: Kobieta (The Woman)
Autor: Jack Ketchum, Lucky McKee
Tłumaczenie: Mateusz Kopacz
Wydawca: Wyd. Replika
Data wydania: 4 grudnia 2012 r.
Liczba stron: 220
Oprawa: miękka
Cena: 29,90 zł



Od ostatniego spotkania z prozą Jacka’a Ketchum’a minął niemalże rok. Dzięki temu miałam możliwość na zmianę klimatu czytanych książek oraz odpowiednie przetrawienie jego twórczości. Duet w postaci „Kobiety” okazał się bezpośrednią kontynuacją „Potomstwa” i po przeczytaniu go, bez wahania stwierdzam, że  jednak kontynuacje to nigdy nie jest dobry pomysł

Tytułową kobietę spotykamy w momencie jej ucieczki z Dead River, gdzie straciła swoją rodzinę, której dieta obfituje w ludzkie mięso. Jako jedyna ocalała pragnie jak najszybciej wynieść się z niebezpiecznego terenu i rozpocząć poszukiwania nowych Zabranych. Chce odbudować swoją uroczą familię.

wtorek, 12 lutego 2013

Ewa Karwan-Jastrzębska "Wyjątkowi. Misja Feniks”

Misja Feniks



Tytuł: Misja Feniks
Cykl: Wyjątkowi
Tom: 1
Autor: Ewa Karwan-Jastrzębska
Wydawca: Wyd. Egmont
Data premiery: 29 października 2012

Liczba stron: 240

Oprawa: miękka

Cena: 24,99 zł



Zazwyczaj nie czytam książek w rodzaju niedawno wydanej Misji Feniksa autorstwa Ewy Karwan-Jastrzębskiej. Nie robię tego, ponieważ jest to typ książek skierowany w znacznym stopniu do młodej grupy czytelników, którzy poszukują ciekawej, nieco porywającej przygody. Ja jestem bardziej wymagająca i historia dwójki rodzeństwa, którzy wyruszywszy w podróż w czasie, zwiedzają Florencję i napotykają wiele przeszkód, nie jest czymś, co mnie w pełni usatysfakcjonuje. Ot, zapełni wolną chwilę niezobowiązującą lekturą.

poniedziałek, 11 lutego 2013

Anna Głomb "Śmierciowisko"




Autor: Głomb Anna
Wydawca: Wyd. Videograf
Data premiery: 20 Listopada 2012 r
Ilość stron: 296
Okładka: miękka
Cena: 29,90 zł



Gdy dowiadywałam się czegoś więcej na temat książki Anny Głomb, nie przeczuwałam, że będzie to lektura równie wciągająca i tajemnicza. Świat przedstawiony, bohaterowie, fabuła doskonale obrazują bezgraniczną wyobraźnię Autorki. Naprawdę nie sądziłam, że jedna powieść, jedna historia zmanipuluje mną tak, jak zrobiło to Śmierciowisko.

sobota, 9 lutego 2013

Ogłoszenie konkursu!

Witajcie!

Powodów dla tego konkursu jest kilka:
- Niedawno opublikowałam swoją 50-tą recenzję;
- Liczba obserwujących mnie użytkowników przekroczyła symboliczne 100;
- Licznik odwiedzin na moim blogu wybił swoje skromne 10 tys. wejście.

Dodatkowo jestem bardzo szczęśliwa, że wytrwałam tyle czasu w blogosferze i  mój słomiany zapał tym razem się nie ujawnił. Blogowanie zapełnia mój wolny czas i pozwala podzielić się swymi myślami z innymi. Cieszę się, że mam taką możliwość. Dzięki wielkie Wam za wsparcie! :) A teraz przejdźmy do zadania konkursowego(forma dowolna), jakim jest odpowiedź na jedno z dwóch pytań:

I. Czy chciałbyś/abyś pójść do wróżki, ale takiej z krwi i kości? Jaką przyszłość miałaby Tobie wywróżyć?

lub

II. Jaki rodzaj smoka, ukazany w literaturze podoba Ci się najbardziej?  Jeżeli w literaturze taki nie istnieje, opisz swoje wyobrażenie wspaniałego smoka.



mail: abiardzka@op.pl

Regulamin: 
1. Organizatorem konkursu jestem Ja - Vivienne, czyli właścicielka bloga Ponieważ z książką jest mi do twarzy. Jako organizator nie czerpię żadnych korzyści majątkowych z konkursu; 
2. Udział w konkursie jest dobrowolny;
3. Sponsorem nagród jest Wydawnictwo MAG:
- Libba Brey "Wróżbiarze"
- Michael Swanwick "Córka żelaznego smoka"
4. Adres wysyłkowy zwycięzcy MUSI znajdować się na terenie Polski; 
5. Konkurs trwa do 09.04. do godziny 20:00 (zastrzegam możliwość przedłużenia terminu, o czym powiadomię w tym poście); 
6. Aby wziąć udział w konkursie, należy spełnić poniższe warunki: 
- Odpowiedzieć na pytanie konkursowe(podaj numer pytania na początku komentarza) pod tym postem i podpisać się swoim e-mailem (jeżeli jest o zgłoszenie anonimowe poproszę również o nick lub imię);
- Jedna osoba ma prawo opublikować jedno zgłoszenie; 
- Jeśli ktoś ma takie życzenie, istnieje możliwość wysłania zgłoszenia na mojego maila, o czym trzeba automatycznie dać znać w komentarzu; 
- Będzie mi miło, jeśli zgłaszający zostanie obserwatorem bloga; 
- Osoby posiadające konto na Facebooku mogą polubić stronę Ponieważ z książką jest mi do twarzy i/lub udostępnieniu posta z zadaniem konkursowym na swojej tablicy; 
- Mile widziane, lecz niewymagane jest umieszczenie bannera informującego o konkursie(wrzucę go niebawem),
- O spełnieniu powyższych punktów powiadomcie w zgłoszeniu.
7. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w ciągu tygodnia od zakończenia konkursu; Zwycięzcy mają 3 dni na przesłanie adresów korespondencyjnych na mojego maila.
8. Zastrzegam sobie możliwość zmiany Regulaminu, jeśli nastąpi taka konieczność.
9. Liczba wybranych zwycięzców jest nieznana! Zależy ona od ilości zgłoszeń oraz nagród. 
10. Zgłaszający automatycznie akceptuje punkty Regulaminu.

Ważne jest, aby jak najwięcej osób dowiedziało się o konkursie. Wasza pomoc będzie nieoceniona! 




banner:




Konkurs czas zacząć!

niedziela, 3 lutego 2013

Dee Shulman "Gorączka 1"

Gorączka - Dee Shulman

Tytuł: Gorączka 1
Autor: Dee Shulman
Wydawca: Wyd. Egmont
Data premiery: 28 Listopada 2012 r.
Ilość stron: 427
Okładka: miękka ze skrzydełkami
Cena: 34,99 zł  


Oklejenie w piękne opakowanie oraz wydanie książki Dee Shulman niesamowicie estetycznie nie wystarczyło, aby odwrócić uwagę Czytelnika – czyli mnie od wielu wad tejże powieści. Nie ukrywam, że było ich więcej niż zalet. Bardzo żałuję, że w tak prosty sposób ogłosiłam godziny spędzone przy książce jako zmarnowane.

sobota, 2 lutego 2013

Papierowe zapowiedzi - Luty | Zapowiedź konkursu!

Witajcie!
Ostatnio na moim blogu jest dosyć ciężko z recenzjami, ale byłam zajęta paroma ważnymi sprawami, wyjechałam na kilka dni i nie mogłam dorwać książki na tyle długo, aby być w stanie coś na jej temat napisać. Niemniej wszystko wskoczyło już na właściwe tory, lektura zmierza ku końcowi, a ja wpadłam na bloga, aby wrzucić jakieś ciekawe zapowiedzi. Doszłam do wniosku, że nie będę zamieszczać tutaj nowości, które mnie nie interesują, zatem oczekujcie od tej pory ubogie listy. 
Po powrocie znalazłam na biurku paczkę z "W otchłani" od Wydawnictwa Dolnośląskiego. Moje zaskoczenie było ogromne, ponieważ nie miałam kontaktu z nikim z tego wydawnictwa, a tutaj paczka! 

Do końca następnego tygodnia opublikuję post z zadaniem konkursowym. Poczekam jeszcze kilka dni na "Legenda. Rebeliant" Marie Lu, stąd taka zwłoka. Jeżeli nie zaglądacie na FB mojego bloga nie znacie nagród... Otóż oprócz obiecanej lektury wspomnianej powyżej w puli znajdują się już: "Wróżbiarze" Libba Bray oraz "Córka żelaznego smoka" Michael Swanwick. Co prawda nie miałam okazji ich czytać, ale jestem pewna (dzięki licznym pozytywnym recenzjom), że książki Was nie zawiodą. O ile lubicie takie gatunki.
Nie chcę się już rozpisywać na temat konkursu, o tym pod koniec tygodnia. : )

A teraz zapowiedzi...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...