wtorek, 22 stycznia 2013

Marissa Meyer "Cinder. Saga księżycowa"



Tytuł: Cinder
Tom: 1
Seria: Saga księżycowa
Autor: Marissa Meyer

Wydawca: Wyd. Egmont

Data premiery: 17 Października 2012 r.

Ilość stron: 440

Okładka: miękka ze skrzydełkami
Cena: 32,99 zł 


Zanim porządnie zabrałam się za czytanie debiutu Marissy Meyer, nie byłam nastawiona do niego zbyt pozytywnie. Pewne skojarzenie tytułu, jak i nazwiska autorki nie dawało mi nadziei, iż będzie to powieść satysfakcjonująca. Zaczęłam jednak czytać, nie zważając na zbiegi okoliczności i osobiste uprzedzenia. W rezultacie moje oczekiwania wobec Sagi księżycowej Cinder zostały zmiażdżone, przeżute i wyplute. Tego nie przeczuwałam po tej książce. Jednym słowem: niesamowita!

sobota, 19 stycznia 2013

David Foenkinos "Delikatność"


Delikatność



Swoją opinię na temat tej książki wyrobiłam po przeczytaniu samego opisu, krótkich komentarzy na obwolucie oraz pięćdziesięciu stronach tekstu. Późniejsza przygoda była tylko utwierdzeniem się w swym przekonaniu. David Foenkinos, pisarz i scenarzysta ekranizacji powieści „Delikatność”, okazał się warty każdego grosza wydanego na jego dzieło.


Nathalie i Francois to para jak z obrazka. Zakochana, troszcząca się o siebie i rozumiejąca siebie nawzajem. Nic nie można im zarzucić.  Ich miłość w niedługim czasie zostaje przypieczętowana ślubem, a szczęśliwe małżeństwo zaczyna prowadzić wspólne życie. Jednak ich życiowa sielanka nie trwa długo. Wypadek, a następnie śmierć Francois’a zmienia wszystko. Wywraca życie Nathalie do góry nogami, niespodziewanie pozostawiając ją samą.



piątek, 18 stycznia 2013

Papierowe zapowiedzi - "Asystentka pisarza fantasy"/"Portret Pani Charbuque" Jeffery Ford (FRAGMENT)


Jeffrey Ford - Portret pani Charbuque. Asystentka pisarza fantasy
Wydawnictwo MAG prezentuje:

"Asystentka pisarza fantasy"/"Portret Pani Charbuque"  Jeffery Ford 

Data premiery: 23 Stycznia 2013 r.


ASYSTENTKA PISARZA FANTASY
Zdobywca dwóch World Fantasy Award w 2003 roku: za najlepsze opowiadanie („Stworzenie”) oraz najlepszy autorski zbiór!
Recenzja w „Publishers Weekly” oraz miejsce na ich liście „Najlepszych Książek Roku”.
„Miasto Egzo-Szkieletów” – w 2005 roku zdobywca  francuskiej Grand Prix de l’Imaginaire za najlepsze przetłumaczone opowiadanie!


PORTRET PANI CHARBUQUE
Ta tajemnicza i nastrojowa powieść opowiada historię portrecisty Piero Piambo, który otrzymuje zlecenie inne od wszystkich. Pani Charbuque, bogata i skryta kobieta, zamawia u niego swój portret, jednak stawia dziwaczny warunek: Piambo może jej zadawać pytania na dowolny temat, ale pod żadnym pozorem nie wolno mu jej zobaczyć. Tak rozpoczyna się oszałamiająca i wciągająca literacka podróż do świata pani Charbuque oraz Nowego Jorku w roku 1893.
Dziwna i poruszająca opowieść o obsesji, inspiracji i nadnaturalnych zjawiskach przyprawiona szczyptą morderstwa... Zwroty akcji nie pozwalają ani na chwilę odłożyć książki.

                                                                                                                                                                                                  — New York Times Book Review


Ford stworzył arcydzieło... Cóż za cudowna i elegancka powieść.

                                                                                                                                                                                                                      — Austin Chronicle


Ekscentryczna i satysfakcjonująca... Ford łączy fantastykę, naukę, mistycyzm i sztukę, umieszczając akcję w wiktoriańskim Nowym Jorku, a jego dzieło przypomina powieści Edith Wharton, tylko że za dwukołowymi dorożkami kryją się potajemne i groźne cienie.

                                                                                                                                                                                                                              — Salon.com


Autor:  Jeffrey Ford 

ISBN:  978-83-7480-286-4

Wydawca: Wyd. MAG
Tłumaczenie:  Robert Waliś
Oprawa:  twarda

Format:  135x202

Liczba stron:  528
Rok wydania:  23 stycznia 2013

Cena detaliczna:  49,00 zł

Papierowa zapowiedź - "Pusta przestrzeń" M. John Harrison (FRAGMENT)


Wydawnictwo MAG prezentuje:

"Pusta przestrzeń" aut. M. John Harrison!!

Data premiery: 23 Stycznia 2013 r.


Opis: 
PUSTA PRZESTRZEŃ to kosmiczna opowieść przygodowa. Zaczynamy od następującego snu:

Obcy instrument badawczy wielkości brązowego karła wisi pośrodku pustki, ponieważ chciano umieścić go w jednakowej odległości od wszystkich obiektów we wszystkich możliwych wszechświatach. Gdzieś we fraktalnym labiryncie pod jego powierzchnią, na pokładzie z alotropowego węgla leży kobieta. Z kącika jej ust sączy się biała pasta z nanomaszyn. Kobieta nie jest ani przytomna, ani nieprzytomna; ani martwa, ani żywa. Z jej kośćmi policzkowymi coś jest nie w porządku. W pierwszej chwili myślisz, że przechodzi z jednej postaci do drugiej – może to kot, a może coś, co tylko przypomina kota – a potem zauważasz, że ona naprawdę próbuje być i jednym, i drugim jednocześnie.  Czeka na ciebie, czekała na ciebie od być może dziesięciu tysięcy lat. Przybywa z przeszłości, przybywa z przyszłości, i za chwilę przemówi…
PUSTA PRZESTRZEŃ jest sequelem ŚWIATŁA i NOVA SWING. Trzy wątki przedstawiane w kolejnych rozdziałach posuwają się oddzielnie do owego obrazu zamrożonej transformacji.

Autor:  M. John Harrison 
ISBN:  978-83-7480-287-1
Wydawca: Wyd. MAG
Tłumaczenie:  Michał Jakuszewski
Oprawa:  twarda
Format:  135x202
Liczba stron:  302
Rok wydania:  23 stycznia 2013
Cena detaliczna:  37,00 zł


wtorek, 8 stycznia 2013

Papierowa zapowiedź - "Złota lilia" Richelle Mead

9788310122919


Wydawnictwo: Nasza Księgarnia

Data premiery: 13 Lutego 2013 r.



Drugi tom „Kronik krwi”, sagi osadzonej w świecie znanym z „Akademii wampirów”. 

Sydney sądziła, że zaprowadziła względny spokój w 
Palm Springs. Jednak gdy ma się pod opieką morojską księżniczkę i jej nieumarłych przyjaciół, nic nie jest proste. Zwłaszcza że do alchemiczki dołącza również Dymitr Bielikow. Adrian nie jest tym zachwycony. Nie przepuszcza też żadnej okazji, by dogryźć Braydenowi, który wydaje się wręcz stworzony dla Sydney. Dziewczyna ma jednak większy kłopot. Nauczycielka pod pozorem pracy semestralnej nakłania ją do eksperymentowania z magią. A posługiwanie się czarami jest wbrew wszelkim zasadom, jakie jej wpojono. Poza tym Sydney nie wie, na jaką zażyłość może sobie pozwolić względem nowych przyjaciół, a szczególnie Adriana. Komu powinna zaufać – zwierzchnikom czy własnemu sercu? 


Richelle Mead Autorka bestsellerowej serii Akademia wampirów. Jej ulubione zajęcia poza pisaniem to oglądanie kiepskich filmów, wymyślanie przepisów kulinarnych i wypełnianie trzeszczącej w szwach szafy kolejnymi sukienkami. 

piątek, 4 stycznia 2013

Haruki Murakami "Zniknięcie słonia" - 50 RECENZJA NA BLOGU!!!



Nie sądzę, aby ktoś, kto dorwie jakiekolwiek dzieło Harukiego Murakamiego, postanowił nie zgłębiać dalej jego twórczości. Z własnego doświadczenia jestem w stanie zapewnić, iż jest to wprost niemożliwe. Pierwsze spotkanie z pisarzem, a ja już wiem i czuję całym czytelniczym sercem, że jego powieści, czy nawet opowiadania będą towarzyszyły mi przez bardzo długi czas. Już sam przewodnik po Tokio i książkach Murakamiego autorstwa Anny Zielińskiej-Elliott, tłumaczki jego powieści, zaciekawiły mnie do tego stopnia, że poprzysięgłam sobie poznanie tego Autora bardziej szczegółowo.

czwartek, 3 stycznia 2013

Papierowe zapowiedzi - Styczeń

Pewne komplikacje opóźniły publikację Papierowych Zapowiedzi, a podsumowanie mam jeszcze do sporządzenia (i nie będzie to podsumowanie stricte książkowe). No i jeszcze recenzja "Zniknięcie słonia" H. Murakamiego - co za zaległości. Lecz powiem Wam, moje drogie mole książkowe, że chyba nigdy nie spotkałam się z tak zwariowanym i nie posiadającym żadnych granic wyobraźni pisarzem. Mistrz sam w sobie. 


Nie przedłużając...:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...