czwartek, 21 listopada 2013

Caitlin Kitredge "Sekretny układ"


Autor: Caitlin Kittredge 
Tytuł: Sekretny układ. 
Tom: 2 
Wydawnictwo: Wyd. Jaguar 
Data wydania: 17 Lipca 2013 r. 
Ilość stron: 432 
Cena: 37,90


Caitlin Kittredge jest dobrze znana z serii Żelazny kodeks, który utrzymany w klimacie steampunkowym opowiada historię młodej Aofie, czekającej aż opęta ją dziedziczone od wieków szaleństwo. Książkę polecam oraz mam do niej ogromny sentyment, dlatego zabranie się do kolejnej serii Kittredge – Czarny Londyn, tym razem przeznaczonej wyłącznie dla dorosłych, wywołało mój sceptycyzm. Ale jak się okazało, nie na długo. Historia niebanalna, bowiem ukazuje ciemną stronę Londynu, pełnego czarnej magii, jest okrutnie wciągająca i ciekawa.

piątek, 8 listopada 2013

"2312" Kim Stanley Robinson


Tytuł: 2312
Autor: Robinson Stanley Kim
Wydawca: Wyd. Fabryka Słów
Data premiery: 4 Października 2013 r.
Ilość stron: 640
Cena: 49,90


Gatunek Science-fiction nigdy nie należał do moich ulubionych i najlżej przyswajalnych, lecz staram się czytać takowe od czasu do czasu, aby być względnie na bieżąco. "2312" zainteresowało mnie fantastyczną, rzucającą się w oczy okładką oraz niepospolicie zapowiadającym się opisem. Kolonizacja Układu Słonecznego w literaturze jest jak na razie rzadko spotykanym tematem. Pisarze mają ogromne pole do wykorzystania, a Kim Stanley Robinson zrobił to w naprawdę ciekawy sposób. Przekonajcie się sami.

środa, 16 października 2013

Matthew Quick "Poradnik pozytywnego myślenia"


Tytuł: Poradnik pozytywnego myślenia
Autor:  Matthew Quick
Wydawca: Wyd. Otwarte
 Data premiery: 6 Marca 2013 r.
Ilość stron: 379
Okładka: miękka
Cena: 34,90 zł



Poradnik pozytywnego myślenia autorstwa Mathew Quick’a doczekał się ekranizacji, lecz nie sądzę, aby obejrzenie jej przed wcześniejszym przeczytaniem książki wpłynęło pozytywnie na mój zapał względem powieści. Przyznaję, początki były trudne. Ba! Wielokrotnie czułam się znudzona i przerywałam czytanie na rzecz ciekawszych rzeczy. Gdy jednak powróciłam do powieści po dłuższej przerwie i wielu przeczytanych rozdziałach, doznałam olśnienia. To nie miała być książka z wartką akcją, lecz historia człowieka, który po wielu tragicznych przejściach postanawia myśleć pozytywnie i dzięki temu doczekać się szczęśliwego zakończenia filmu, którym jest jego życie.

Trailer najnowszej książki Fabryki słów - "Zgon" Gina Damico


PREMIERA: 31 PAŹDZIERNIKA 2013

Autor: Gina Damico
Tytuł: Zgon
Tytuł oryginału: Croak
Wydawca: Wyd. Fabryka Słów
Ilość stron: 416 
Cena: 39,90


Pełne sarkastycznego humoru igraszki ze śmiercią w rytmie punkrocka. Ze śmiercią jej do twarzy! Lex ma 16 lat i sporo ostatnio nabroiła. Bezsilni rodzice wysyłają ją na wakacje do wujka na wieś. Lex nie jest zachwycona wizją spędzenia lata na farmie. Okazuje się jednak, że wujek nie jest tylko zwykłym farmerem, lecz mrocznym żniwiarzem i przeprowadza dusze zmarłych na drugą stronę. Śmieszne i straszne!






TRAILER:


czwartek, 19 września 2013

Tahereh Mafi "Dotyk Julii"




Tytuł: Dotyk Julii
Tom: 1
Autor:  Tahereh Mafi
Wydawca: Wyd.Otwarte 
Data premiery: 11 Lipca 2012 r.
Ilość stron: 336
Okładka: miękka
Cena:  34,90 zł


O Dotyku Julii autorstwa Tahereh Mafi czytałam już od ponad roku na przeróżnych stronach, portalach oraz blogach, zanim zdobyłam własny egzemplarz do przeczytania. Niedawno miała premierę druga część trylogii, czyli Sekret Julii, i poczułam jeszcze większą potrzebę zapoznania się z książką, skoro zainteresowanie twórczością Mafi jest tak duże, a i pozytywnych recenzji przeczytałam już niemało. Niemniej jednak, nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek była równie zażenowana po skończeniu książki z gatunku młodzieżowej dystopii, a wiadomo przecież, że ten rodzaj literatury to od pewnego czasu permanentne odgrzewanie tego samego, niesmacznego gniota.

niedziela, 15 września 2013

Cassandra Clare "Dary Anioła. Miasto kości"

Autor: Cassandra Clare 
Tytuł: Miasto kości
Tom 1
Seria: Dary anioła 
Wydawca: Wyd. MAG
Data premiery: 11 Września 2013 r.
Ilość stron: 512
Cena: 35 zł


O twórczości Cassandry Clare było głośno od samego początku. Mam na myśli trylogię Dary Anioła, której pierwsza część doczekała się ekranizacji, mającej miejsce kilka tygodni temu. Całą serię, traktującą o przygodach Nocnych Łowców, mam już dawno za sobą, pomijając oczywiście ostatni tom, który nadal nie ujrzał światła dziennego. Tak dawno, że, oglądając film, nie zdawałam sobie sprawy z równie wielu nieścisłości z książką. Co prawda, nigdy nie uważałam, iż film musi być idealnym odwzorowaniem wydarzeń z powieści. Tego nie da się zrobić. Tak naprawdę lubię widzieć inicjatywę reżyserów, ich własne pomysły. Nadają tym samym oryginalności. No bo kto chciałby oglądać dokładnie to samo, co przeczytał. Książka jest jedynie inspiracją i tego się trzymajmy. Ale nie o filmie będę tutaj pisać, a o powieści samej w sobie. Przyznaję bez bicia, że wstyd mi, iż tak wiele zapomniałam.

środa, 28 sierpnia 2013

Marissa Meyer "Saga księżycowa. Scarlet"


Tytuł: Saga księżycowa. Scarlet
Seria: Saga księżycowa
Tom: 2
Autor: Marissa Meyer
Wydawca: Wyd. Egmont
 Data premiery: 8 Maja 2013 r.
Ilość stron: 496
Cena: 34,90 zł




Marrisa Meyer powaliła mnie na kolana swoim debiutem literackim, którym jest nic innego jak Saga księżycowa. Cinder. Na kontynuację czekałam z zapartym tchem, dosłownie. Pomysłowy i oryginalny koncept fantastycznego, futurystycznego świata porwał mnie doszczętnie. Rzadko kiedy zdarzyło mi się przeczytać równie dobry debiut. Saga księżycowa. Scarlet dotrzymała kroku swej poprzedniczce. Jestem skłonna oznajmić, że ta część spodobała mi się bardziej niż wcześniejsza.

niedziela, 18 sierpnia 2013

Agnieszka Lingas-Łoniewska "W szpilkach od Manolo"



Tytuł: W szpilkach od Manolo 
Autor:  Agnieszka Lingas-Łoniewska
Wydawca: wyd. Novae Res 
Data premiery: 31 Maja 2013 r.
Ilość stron: 237
Cena: 29,90 zł




Agnieszka Lingas-Łoniewska to jedna z niewielu polskich pisarzy, których powieści czytam z nieprzerwanym zainteresowaniem i powracam do ich twórczości bez wahania. Do tej pory przeczytałam większość książek z jej dorobku i każda różni się od siebie pod niemal każdym względem. Niemniej, jest jedno, co łączy wszystkie powieści tejże autorki. Miłość. Bez względu na to, jaki gatunek wybrała sobie autorka, na pewno nie zabraknie w nim tegoż uczucia, które zawsze jest silne i inspirujące. Autorka lubi łączyć gatunki, co bardzo polubiłam i dzięki czemu zawsze znajdę coś dla siebie. „W szpilkach od Manolo” to nowe wydanie Agnieszki Lingas-Łoniewskiej. Jest to bowiem książka rozrywkowa – komedia, trochę kryminału i od groma miłości.

sobota, 17 sierpnia 2013

eBuka 2013!


Pomyślałam, że i ja mogę spróbować swych sił w tym konkursie. A raczej farta! Nie będę zatem przynudzać. Jeżeli chcecie oddać swój głos na mojego bloga, oto co musicie zrobić:
wysłać e-mail na adres: ebuka@duzeka.pl
w temacie wpisać: Ponieważ z książką jest mi do twarzy
o nieobowiązkowej treści: Głosuję na tego bloga, ponieważ...

Będę wdzięczna za każdy głos. :)

Pozdrawiam i życzę wam książkowego dnia!


poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Patricia Briggs "Wilczy trop"




Tytuł: Wilczy trop 
Seria: Alfa i Omega
Tom: 1
Autor: Patricia Briggs 
Wydawca: wyd. Fabryka Słów 
Data premiery: 24 Maja 2013 r. 
Ilość stron: 440
Cena: 37,90 zł


O Patrici Briggs nie sposób nie usłyszeć dobrego słowa. Wprawdzie nie miałam styczności z serią Mercedes Thompson, która odniosła nieprzeciętny sukces w Polsce oraz na świecie, lecz pierwszy tom Alfy i Omegi pt. Wilczy trop wywarł na mnie ogromne wrażenie. I właśnie dlatego przyznaję rację fanom Briggs, którzy bez zawahania i z lojalnością sięgają po kolejne tomy jej twórczości. Tworzy bowiem coś niepowtarzalnego z ciągle to odgrzewanych na nowo i bez powodzenia wątków fantasy

wtorek, 6 sierpnia 2013

Jessica Brody "52 powody, dla których nienawidzę mojego ojca"


Tytuł: 52 powody, dla których nienawidzę mojego ojca
Autor: Jessica Brody
Wydawca: wyd. Fabryka słów
 Data premiery: 19 Lipca 2013 r.
Ilość stron: 420
Okładka: miękka
Cena: 34,90 zł



Powieść Jessici Brody była odbierana niezbyt pozytywnie przed swoją premierą. Osobiście czułam się zaintrygowana koncepcją „52 powody, dla których nienawidzę mojego ojca”, ponieważ książka dawała wrażenie rozrywkowej, lekkiej oraz zabawnej. Jednym słowem: idealnej na chwilę relaksu. Nie mam teraz najmniejszych wątpliwości, jeżeli chodzi o trafność wyboru pozycji. Jessica Brody stworzyła naprawdę przyjemną lekturę dla spragnionych pobudzającej do śmiechu historii. Nie oszukujmy się – historia kopciuszka opowiedziana od tyłu już na pierwszy rzut oka zdaje się być przezabawna.

poniedziałek, 29 lipca 2013

Stos nadal wakacyjny



Lipiec okazał się męczącym i stresującym miesiącem. Nie będę przynudzać, powiem jedynie, że mój zapał do czytania zmalał, a co za tym idzie - zaniedbałam nieco bloga oraz Was. Zamierzam się poprawić. Liczę, że wybaczycie mi tę karygodną obsuwę...

Na moich półkach ukazały się nowe nabytki. Obecnie czytam trzy książki recenzenckie, a te z wymiany czekają na swoją kolej.

środa, 17 lipca 2013

John Marsden "Kroniki Ellie 2. Nieuleczalna"



Tytuł: Kroniki Ellie 2. Nieuleczalna
Autor: John Marsden
Wydawca: Wyd. Znak literanova
 Data premiery: 6 Czerwca 2013 r.
Ilość stron: 296
Okładka: miękka
Cena: 31,90 zł

John Marsden to autor moich ulubionych powieści skierowanych głównie do młodzieży. Seria Jutro, jak i trylogia Kroniki Ellie to wartościowa i pełna akcji literatura, którą pokochałam lata temu wraz z premierą pierwszej części. Autor bez dwóch zdań ma swoje dobre i złe chwile, lecz zdarza się, gdy ma się na swoim koncie dziesięć tomów fantastycznej historii. Kroniki Ellie 2. Nieuleczalna  to powieść, którą pochłonęłam w przeciągu paru chwil z ciągłym zainteresowaniem. Uważam, że po równie obszernej ilości części, autor i historia powinny wypalić się wieki temu. Ale na pewno nie w przypadku John’a Marsden’a i opowieści Ellie.

poniedziałek, 1 lipca 2013

Podsumowanie - II kwartał 2013

Witajcie!
Pamiętacie, o czym pisałam w poprzednim Podsumowaniu? Była tam mowa między innymi o wynikach matur oraz związanym z nimi załamaniem nerwowym. Mogę Was uspokoić. Żadnego załamania nie było. Ba! Wręcz przeciwnie. Jestem usatysfakcjonowana wynikami, ponieważ mam sporą szansę na studia, na które od długiego czasu chciałabym się dostać. 
Jak widzicie, w tym kwartale opuściłam się z czytaniem i recenzowaniem. Mam małe zaległości, ale zamierzam wszystko nadrobić w kolejnych miesiącach. :)
Poniżej wrzuciłam małe zestawienie, choć przyznaję, że nie miałam za bardzo w czym wybierać...




1. Ilość przeczytanych i zrecenzowanych książek: 9
2. Ilość książek, które trafiły na moją półkę: 25 
3. Największe książkowe (pozytywne) zaskoczenie: "Fałszywy książę" Jennifer A. Nielsen
4. Największe książkowe rozczarowanie: "Geneza" Jessica Khoury
5. Najbardziej zachwyciła mnie książka: "Przegląd końca świata. Feed" Mira Grant
6. Najbardziej wstrząsnęła mną książka: "Niewinna" Taylor Stevens
7. Najbardziej rozbawiła mnie książka: ------------------------------
8. Najbardziej wyczekiwana premiera książki: "Saga księżycowa. Scarlet" M. Meyer & "Kroniki Ellie 2" J. Marsden (Książki nabyłam, lecz nadal czekają w kolejce)

Pozdrawiam!

środa, 26 czerwca 2013

Philippa Gregory "Odmieniec"




Tytuł: Odmieniec
Autor:  Philippa Gregory
Seria: Zakon ciemności
Tom: 1
Wydawca: Wyd. Egmont
 Data premiery: 8 Maja 2013 r.
Ilość stron: 288
Okładka: miękka
Cena: 29,90 zł



Philippa Gregory jest znana z twórczości osadzonej w czasach Tudorów. Z wykształcenia historyk, stworzyła powieść pt. „Kochanice króla”, która przyniosła jej międzynarodową sławę, a nawet została zekranizowana. Tym razem  postawiła na klimaty średniowiecznej Europy, pisząc Odmieńca - historię o młodym inkwizytorze, opisującą lęki ludu chrześcijańskiego.

wtorek, 11 czerwca 2013

Veronica Rossi "Przez burze ognia"



Tytuł: Przez burze ognia
Autor: Veronica Rossi 
Wydawca: Wyd. Otwarte 
Data premiery: 23 Stycznia 2013 r.
Ilość stron: 364
Okładka: miękka 
Cena: 34,90 zł




Debiut Veronici Rossi pt. Przez burze ognia został bardzo pozytywnie odebrany przez czytelników na całym świecie. Prawa do ekranizacji trylogii zostały kupione przez Warner Bros, a takie osiągnięcie mówi samo za siebie. I rzeczywiście muszę przyznać, że przygoda Arii i Perry’ego była nadzwyczaj przyjemna w odbiorze oraz ciekawa. Niezaprzeczalnie jest to książka, przy której można się zrelaksować, czytając coś naprawdę interesującego, a co najważniejsze, oryginalnego.

sobota, 8 czerwca 2013

Anne Bishop "Belladonna. Efemera"




Tytuł: Belladonna. Efemera 
Autor: Anne Bishop 
Tom: 2
Wydawca: Wyd. Initium 
Data premiery: 1 Października 2012 r.
Ilość stron: 400 
Okładka: miękka
Cena: 39,90 zł



Anne Bishop słynie z tworzenia niesamowicie oryginalnych światów fantastycznych, na których opiera równie nieoklepane fabuły swych powieści. Belladonna  to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki, co zawdzięczam własnemu roztrzepaniu. Niewątpliwie zaliczam tę przygodę do udanych. Bishop udało się wprowadzić mnie w szczegóły życia krajobrazczyń, co bez dwóch zdań pomogło mi w pojęciu złożoności ich świata.

poniedziałek, 3 czerwca 2013

|| Na czerwcowej tapecie ||



Tytuł: Przez burze ognia
Autor:  Veronica Rossi
Wydawca: Wyd. Otwarte
 Data premiery: 23 Stycznia  2013 r.
Ilość stron: 368
Okładka: miękka
Cena:34,90 zł



Fragment opisu:

Aria żyje w Reverie – rozwiniętym technologicznie świecie oddzielonym od dzikiej natury szczelną kopułą. Jak wszyscy Osadnicy spędza czas w wirtualnych Sferach dostępnych tylko za pomocą specjalnego Wizjera. Kiedy zostaje wygnana za przestępstwo, którego nie popełniła, wie, że śmierć jest blisko. Perry jako Wykluczony musi walczyć o przetrwanie w brutalnym świecie plemiennych wojen, kanibali i eterowych burz. Udaje mu się przeżyć tylko dzięki wyjątkowym zmysłom pozwalającym wyczuć niebezpieczeństwo i ludzkie emocje. Drogi Arii i Perry’ego się przecinają. Tylko Perry może ocalić dziewczynę od śmierci. Tylko Aria może pomóc mu odkupić winy. Razem rozpoczynają niebezpieczną podróż…



______________________________________________________________________________

Tytuł: Odmieniec
Autor:  Philippa Gregory
Wydawca: Wyd. Egmont
 Data premiery: 8 Maja 2013 r.
Ilość stron: 288
Okładka: miękka
Cena: 29,90 zł


Fragment opisu:

Siedemnastoletnia Izolda zostaje zamknięta w klasztorze, aby nie mogła dochodzić swoich praw do spadku po zmarłym ojcu. Kiedy zakonnice, nad którymi sprawuje pieczę jako przełożona, zaczynają lunatykować i zdradzać oznaki obłędu, do opactwa Lucretili przybywa młody nowicjusz Luca Vero, by na polecenie samego papieża wyjaśnić sprawę. Luca i Izolda, zmuszeni stawić czoło największym lękom świata średniowiecznego – czarnej magii, wilkołakom, szaleństwu – rozpoczynają poszukiwania prawdy, swojego przeznaczenia, a także miłości. Pierwszy tom najnowszej serii autorki Kochanic króla.



______________________________________________________________________________


Tytuł: Poradnik pozytywnego myślenia
Autor:  Matthew Quick
Wydawca: Wyd. Otwarte
 Data premiery: 6 Marca 2013 r.
Ilość stron: 379
Okładka: miękka
Cena: 34,90 zł



Fragment opisu:

Poznajcie Pata. Pat ma pewną teorię – jego życie to film, który zakończy się happy endem, czyli powrotem jego byłej żony. Pat musi tylko spełnić kilka warunków: robić codziennie setki brzuszków, czytać więcej książek, biegać ubrany w worek na śmieci, żeby zgubić ostatnie zbędne kilogramy, ćwiczyć bycie miłym i dwa razy dziennie łykać kolorowe pastylki. (Fakt, że Pat spędził kilka lat w zakładzie dla psychicznie chorych nie jest chyba wielkim zaskoczeniem). Niestety nic nie układa się tak, jak powinno. Nikt nie chce rozmawiać z nim o Nikki, jego ukochane Orły przegrywają kolejne mecze, a ojciec twierdzi, że Pat przyniósł pecha drużynie. Na domiar złego za Patem łazi piękna, choć równie stuknięta jak on Tiffany, prześladuje go Kenny G, a nowy terapeuta sugeruje zdradę jako formę terapii! Pat nie przestaje jednak myśleć pozytywnie. Czy to wystarczy, by osiągnął swój cel?

[nie mogłam znaleźć traileru książki]
______________________________________________________________________________



Tytuł: Grim. Pieczęć ognia 
Autor:  Gesa Schwartz
Wydawca: Wyd. Jaguar
 Data premiery: 31 Maja  2013 r.
Ilość stron: 700
Okładka: miękka
Cena: 49,90 zł



Fragment opisu:

Paryż, czasy współczesne. Grim jest gargulcem, jednym ze strażników, których zadaniem jest ukrywanie przed ludźmi istnienia istot z innego świata. Z całą mocą nie znosi swojego nowego (dwieście lat to niezbyt wiele dla kamiennej rzeźby) miejsca pracy - zalewanej deszczem fasady budynku. Ale robota jest robotą i Grim, choć najchętniej zostawiłby Francję daleko za sobą, twardo stoi na straży Kodeksu, pilnując, by drobne utarczki demonów i wampirów nie wywlekły na światło dzienne tajemnic ich egzystencji. Pewnego dnia Grim spotyka jednak Mię, córkę nielekko psychicznego malarza-samobójcy. Mia obdarzona jest pewnym szczególnym darem - widzi to, czego nie widzą inni. Gdy w ręce tych dwojga wpada dziwny, pokryty tajemniczym pismem pergamin, staje się jasne, że czasy pokoju między mieszkańcami tego i innego świata właśnie dobiegły końca...





_____________________________________________________________________________



Tytuł: Saga księżycowa. Scarlet
Autor: Marissa Meyer
Wydawca: Wyd. Egmont
 Data premiery: 8 Maja 2013 r.
Ilość stron: 496
Okładka: miękka
Cena: 34,90 zł


Fragment opisu:

"Drogi Cinder i Scarlet krzyżują się w chwili, w której Ziemia zostaje zaatakowana przez Lunę... Cinder, dziewczyna cyborg zarabiająca na życie jako mechanik, próbuje wydostać się z więzienia, choć wie, że jeśli jej się uda, stanie się najbardziej poszukiwanym zbiegiem we Wspólnocie Wschodniej. Po drugiej stronie kuli ziemskiej ginie babcia Scarlet Benoit. Okazuje się, że Scarlet nie miała świadomości wielu związanych z nią spraw ani śmiertelnego zagrożenia, w którym żyła. Kiedy spotyka Wilka, mającego prawdopodobnie wiadomości o miejscu pobytu babci, czuje powstającą między nimi więź, choć nie potrafi przełamać nieufności. Wspólnie rozwiązują zagadkę, ale wówczas los zderza ich z Cinder przynoszącą nowe pytania bez odpowiedzi. "


piątek, 31 maja 2013

Jessica Khoury "Geneza"



Tytuł: Geneza
Autor:  Jessica Khoury
Wydawca: Wyd. Wilga 
Data premiery: 7 Grudnia 2012 r.
Ilość stron: 512 
Okładka: miękka
Cena: 34,99 zł

Ponoć Geneza autorstwa Jessici Khoury została okrzyknięta bestsellerem jeszcze przed swoją premierą. Zastanawiam się w takim razie, co ja tutaj robię, jeżeli geniusz tej powieści do mnie nie przemówił. Oczywiście książka ma swoje dobre strony, dzięki którym przebrnęłam przez nią. Nie mogę jednak zaprzeczyć temu, że nudziłam się niemiłosiernie. Gdy w końcu zaczęło dziać się coś wartego uwagi, autorka bezbłędnie ostudzała moje zapędy, podając na tacy idealny przepis na ululanie mnie do snu.

środa, 29 maja 2013

Wakacyjny stos


No i znowu uzbierała się niezła sterta książek. Ale co będę sobie żałować. Mam wakacje! 
Zacznę od góry:
- "Teraz i zawsze" Carolyn Egan oraz "Niezwykła wędrówka Harolda Fry" Rachel Joyce - od Znaku. Książek nie zamawiałam, a pewnego dnia odebrałam przesyłkę i niesamowicie się zdziwiłam widząc te dwie pozycje. Postaram się je zrecenzować, ale na pewno nie są to moje priorytety.
- "Angelfall" Susan Ee - wygrana. Nie mogę się doczekać, kiedy ją przeczytam.
- "Jutro 3" & "Jutro 4" J. Marsden - zakup własny. Musiałam uzupełnić biblioteczkę. Część trzecią czytałam i zrecenzowałam - tutaj. 4 tom muszę nadrobić. 
- Odmieniec Philippa Gregory oraz "Saga księżycowa. "Scarlet" M. Meyer - od Egmontu. Miałam dostać tylko Scarlet, a tu proszę, mam i Odmieńca. ;)
- "Grim. Pieczęć Ognia" Gesa Schwartz  - od Jaguara. Ogromne tomiszcze, dlatego mam nadzieję, że będzie to ciekawa książka. 

Co prawda miałam wrzucić stosik dopiero w czerwcu, ale trochę fantów mi się nazbierało, więc nie chciałam przedłużać listy. :D
Jakieś nowe zdobycze pojawiły się na Waszych półkach?

czwartek, 23 maja 2013

Mira Grant "Przegląd końca świata. Feed"



Tytuł: Przegląd końca świata. FEED 
Tytuł oryginalny: Feed 
Autor: Grant Mira 
Wydawca: Wyd. Sine Qua Non 
Data premiery: 7 Listopada 2012 r.
Ilość stron: 496
Okładka: miękka
Cena: 34,90 zł



Przegląd Końca świata. Feed autorstwa Miry Grant to książka, która okazała się dla mnie ogromnym  i pozytywnym zaskoczeniem. Początkowe sto trzydzieści stron były wręcz męczarnią i w ten oto sposób odłożyłam powieść na półtora miesiąca. Powróciłam do niej kilka dni temu i następne trzysta siedemdziesiąt stron pochłonęłam w półtora dnia. Czy to nie świadczy o tym, jak bardzo się myliłam? Obrzucam  samą siebie obelgami za odłożenie książki na później, ponieważ straciłam na tym naprawdę wiele. Mira Grant to autorka, która potrafi ukształtować postacie odznaczające się na tle powieści. Jest mistrzynią w tworzeniu historii pełnych suspensu, spisków, okraszając to dawką mocnego humoru.

„Różnica między prawdą a kłamstwem polega na tym, że każde może cię zranić, ale tyko jedno może z czasem cię uzdrowić.”

sobota, 18 maja 2013

High Five! Ulubione książkowe pary



HIGH FIVE! to nowa akcja, w związku z którą na blogu pojawiać się będą rankingi ulubionych, najlepszych, najbardziej interesujących, bądź najgorszych książek, filmów, gier, postaci, itp... 

Dzięki temu zarówno czytelnicy mogą poznać bliżej blogerów, jak i blogerzy czytelników, jeśli ci będą chętni na podzielenie się swoimi przemyśleniami i opiniami.

Do akcji możecie zgłaszać się TUTAJ.

Moje pierwsze spotkanie z akcjami tego typu. Nie chcę, żeby na blogu było pusto, więc pomyślałam, że będzie to dobry pomysł, aby wypełnić wolną przestrzeń. Poniżej zobaczycie pięć moich ulubionych par książkowych.

czwartek, 16 maja 2013

Dan Krokos "Obca pamięć"


Tytuł: Obca pamięć 
Autor:  Dan Krokos
Wydawca: Drageus P. H.
 Data premiery: 17 Kwietnia 2013 r.
Ilość stron: 336
Okładka: miękka
Cena: 29,90 zł



Obca pamięć to pierwsza część serii o przygodach Mirandy North, ale również debiut literacki Dan’a Krokos’a, młodego pisarza z Nowego Jorku. Tym co w sposób obłędny popchnęło mnie w sidła powieści była piękna, tajemnicza okładka.  Nie mam do zarzucenia dosłownie nic jeżeli chodzi o grafikę, gdyż w trakcie czytania doszłam do wniosku, że idealnie pasuje do fabuły. Nie przeczę, miałam duże oczekiwania, lecz to rozczarowanie jest  również moją winą, gdyż zawyżyłam poprzeczkę. Nie zdając sobie sprawy, że książka jest przeznaczona dla młodszych czytelników. Jeżeli mam odnieść się do tego kryterium, Dan Krokos dał radę.

piątek, 10 maja 2013

Stos majowy

Spojrzałam teraz na to zdjęcie i doszłam do wniosku, że nie jest tak proste jak wydawało mi się wcześniej...
Kilka książek z kwietnia oraz kilka nowych. Niedługo dotrze moja wygrana oraz książki recenzenckie. Nie mam chęci na wymiany, więc maj będzie spokojny pod tym względem. :)
(od dołu)
1. "Informacjonistka" oraz "Niewinna" Taylor Stevens. - Ostatnio zrecenzowane pozycje, które pokochałam całym sercem i czekam na trzecią część z zapartym tchem. 
2. "Piękne istoty" Kami Garcia & Margaret Stohl - Od długiego czasu chciałam przeczytać tę książkę, ale gdy już ją zdobyłam, dostałam ostry opiernicz od znajomej...
3. "Przez burze ognia" Veronica Rossi - Do recenzji. Czytałam naprawdę ładne opinie na temat tej książki, zatem nie mogłam się oprzeć.
4. "Obca pamięć" D. Krokos - Do recenzji. Za bardzo byłam ciekawa tej książki, aby oprzeć się pokusie. 

Nie piszę recenzji, to przynajmniej zrobię stosik. :) Miałam nadzieję zacząć uczyć się mojej prezentacji maturalnej jutro, ale chyba nie będzie mi to dane... Okrutnie mi przykro.

Pozdrawiam!

środa, 8 maja 2013

|| Na majowej tapecie ||



Tytuł: Obca pamięć 
Autor:  Dan Krokos
Wydawca: Drageus P. H.
 Data premiery: 17 Kwietnia 2013 r.
Ilość stron: 336
Okładka: miękka
Cena: 29,90 zł



fragment opisu:

Miranda North budzi się sama na ławce w parku, w stanie amnezji. W przypływie paniki uwalnia tajemniczą energię, która powoduje przerażenie i niszczycielską panikę wśród otaczających ją ludzi. Wyjątkiem w tym oceanie strachu jest Peter, chłopiec, który ani trochę nie jest zaskoczony szokującymi zdolnościami Mirandy.



Jak zapewne się domyślacie głównym czynnikiem, który popchnął mnie do zdobycia tej książki była w pierwszej kolejności okładka, a w drugiej opis. Zajrzawszy na kilka zagranicznych serwisów książkowych, przekonałam się, że warto! Dałam się ponieść i oto czytam debiut Dana Krokos'a - Obcą pamięć, pierwszy tom serii False Memory.
Jestem w połowie powieści. Krótkie rozdziały sprawiają, że czyta się błyskawicznie, dlatego możecie wyczekiwać niebawem recenzji powieści. Krokos miał naprawdę dobry pomysł na kolejną lekturę SF, lecz niektóre wątki są dla mnie nielogiczne, a nawet bezmyślne, do tego dochodzi delikatnie rzecz ujmując prosty język, miejscami zbyt prosty.
Widać, że autor nie ma wprawy, dopiero wyrabia swój styl, ale to dobrze. Mam nadzieję, że kolejny tom będzie o wiele przyjemniejszy jakościowo. 




______________________________________________________________________________



Tytuł: Geneza
Autor: Jessica Khoury
Wydawca: Wyd. Wilga 
Data premiery: 7 Grudnia 2013 r.
Ilość stron: 512 
Okładka: miękka
Cena: 34,99 zł


fragment opisu:

W tajnym laboratorium, ukrytym w amazońskiej dżunglii, naukowcy stworzyli nieśmiertelnego człowieka. Pia jest pierwszą istotą doskonałą, która ma dać początek nowej rasie ludzi. 
W dniu swoich siedemnastych urodzin dziewczyna wymyka się spod kontroli naukowców. Na wolności spotyka Eio, chłopaka z pobliskiej wioski. Wspólnie próbują odkryć prawdę o pochodzeniu Pii. Prawdę, która zmieni ich życie na zawsze.


Nie przeczę, że byłam ciekawa tej książki, ale im dłużej próbuję przez nią przebrnąć, tym bardziej bezcelowe mi się to wydaje. Pomysł jest naprawdę oryginalny, ale takie bez charakteru i bezpłciowe. Jestem w jednej trzeciej całości, zatem może coś mnie jeszcze zaskoczy w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Mam nadzieję. :)
Niemniej ukłony w stronę autorki za fantastyczny świat, który stworzyła. Ta dżungla, jej tajemnice są moim zdaniem fascynujące i intrygujące. 



______________________________________________________________________________




Tytuł: Przegląd końca świata: FEED 
Tytuł oryginalny: Feed 
Autor: Grant Mira 
Wydawca: Wyd. Sine Qua Non 
Data premiery: 7 Listopada 2012 r.
Ilość stron: 496
Okładka: miękka
Cena: 34,90 zł


fragment opisu: 

Rok 2014. Wynaleźliśmy lek na raka. Pokonaliśmy grypę i przeziębienie. Niestety stworzyliśmy też coś nowego, strasznego, coś, czego nikt nie mógł zatrzymać. Infekcja rozprzestrzeniła się szybko, wirus przejmował kontrolę nad ciałami i umysłami, wydając jedno tylko polecenie: jedz! 
Upłynęło 20 lat. Georgia i Shaun Mason są na tropie największej historii w ich życiu – mrocznej konspiracji stojącej za infekcją. Prawda musi wyjść na jaw, nawet jeśli jest śmiertelna.


Przegląd końca świata wraz z Genezą są powieściami, które magluję od marca i nie mogę przez nie przebrnąć. Nie mam pojęcia, dlaczego tak jest. Owszem, Feed to naprawdę świeże spojrzenie na tematykę zombie, choć jest to motyw powszechny, to właśnie wykonanie jak i wplecenie naprawdę fajnych wątków pobocznych sprawia, że Mira Grant zasłużyła na nagrodę Hugo. 
Myślę, że nie mam serca do książek z zombie. Wolę obejrzeć o nich film. 




______________________________________________________________________________


Te trzy książki, to pozycje, które na pewno zostaną przeze mnie przeczytane i zrecenzowane w bieżącym miesiącu. Mam ostatnio mało czasu na prowadzenie bloga, dlatego możecie spodziewać się krótkich notek na FB lub sporadycznych na blogu. 
Spokojnej nocy. ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...