czwartek, 27 grudnia 2012

Poświąteczny stosik #8

Minęło sporo czasu, kiedy to opublikowałam jakikolwiek stos. Nie nazbierało się tego dużo, lecz jakościowo książki biją na głowę dotychczasowe.  Na zdjęciu brakuje mojej ukochanej książki "Ostatni wilkołak" aut. Glen Duncan oraz książki Marka Olbricha "Tyrael. Niedowierzanie".






Nieprzeczytane:


Od góry:

1. David Foenkinos "Delikatność" - do recenzji Sztukater.pl
2. Ewa Nowak "Drzazga" - do recenzji bestsellery.NET
3.  "Misja Feniks" - j.w.
4. Jolanta Kosowska "Niepamięć" - urodzinowy prezent od pewnej bardzo kochanej osóbki :D
5. M. Meyer "Saga księżycowa. Cinder" - do recenzji bestsellery.NET
6. Dee Shulman "Gorączka 1" - j.w.
7. Haruki Murakami "Zniknięcie słonia" - do recenzji Wyd. Muza
8. Anne Bishop "Belladonna" - do recenzji Sztukater.pl



 Przeczytane i zrecenzowane:


Od góry:

1. Michał Wojtasik "Zabójcy. Jeden z niewielu" - do recenzji Wyd. Novae Res [recenzja]
2. Keri Arthur "Niebezpieczna rozgrywka" - do recenzji In. Wyd. Erica [recenzja]
3. Marie Lu "Legenda. Rebeliant" - do recenzji bestsellery.NET [recenzja]
4. Cassandra Clare "Miasto zagubionych dusz" - do recenzji Wyd. MAG [recenzja]
5. John Marsden "Jutro 7" - do recenzji Sztukater.pl [recenzja]
6. C. Kittredge "Żelazny cierń" - do recenzji Wyd. Jaguar [recenzja]
7. Jacek Walczak "Odkrycie Machu Picchu" - do recenzji Wyd. Novae Res [recenzja]
8. Glen Duncan "Ostatni wilkołak" - do recenzji Wyd. Replika [recenzja]
9. Marek Olbrich "Tyrael. Niedowierzanie" - do recenzji Wyd. Novae Res [recenzja]


piątek, 21 grudnia 2012

Marie Lu "Legenda. Rebeliant"




Autor: Marie Lu
Wydawca: Wyd. Zielona Sowa
Data premiery: 07 Listopada 2012 r.
Ilość stron: 301
Okładka: miękka ze skrzydełkami
Cena: 29,99 zł



Rebeliant to książka, nie przyciągająca jedynie samą okładką, która jest wręcz przepiękna, a zarazem zatrważająca, lecz równie niesamowicie zaciekawiającym Czytelnika opisem. Dowiadujemy się z niego, iż trzymamy w dłoni powieść dystopijną, która zapewni nam dużo akcji i fantastycznych emocji. Bardzo możliwe, że wiek bohaterów odstraszy potencjalnego kupca, co mnie również przyprawiło o pewne obiekcje, lecz moje wątpliwości szybko zostały rozwiane.

środa, 19 grudnia 2012

Papierowa zapowiedź - Kroniki Ellie



Premiera: 18 Luty 2013 

Wydawca: Znak




Główna bohaterka serii Jutro powraca! 

Wojna się skończyła, ale walka trwa nadal. 

Liczyliśmy na spokój. Ale kiedy opadł bitewny kurz okazało się, że teraz o wiele trudniej rozpoznać, kto jest przyjacielem, a kto wrogiem. Przekonałam się też na własnej skórze, że nasze czyny przynoszą czasem konsekwencje, których nie da się przewidzieć – i którym nie jesteśmy w stanie zapobiec… 
Acha. Jest jeszcze Lee. Coś się między nami wydarzyło. Coś, co zmieniło mnie na zawsze… 

Książki Johna Marsdena to fenomen. Powieści o grupie nastolatków, którzy walczą z tajemniczym wrogiem atakującym Australię otrzymały kilkadziesiąt nagród w Australii, Stanach Zjednoczonych, Szwecji i Niemczech. W USA znalazły się na liście najlepszych książek dla młodzieży, a w Szwecji na pierwszym miejscu na liście książek polecanych przez nastolatków. W Polsce również stały się bestsellerami. 

Jeśli staniesz do walki, możesz wygrać albo przegrać. Jeśli nie będziesz walczyć, przegrasz na pewno. 


_____________________________________________________

Najbardziej wyczekiwana przeze mnie premiera!!

Czy Wy również cieszycie się z tej zapowiedzi? 


Pozdrawiam!


poniedziałek, 17 grudnia 2012

Cassandra Clare "Miasto zagubionych dusz"




Seria Dary Anioła jest chyba znana już każdemu Czytelnikowi, który uwielbia książki z gatunku Fantasty. Emocje, które towarzyszą przy każdym spotkaniu z grupką Nocnych Łowców, nigdy nie pozwoliły mi oderwać się od powieści, dopóki nie skończyłam czytać całości. Świetnie zarysowani bohaterowie, niesamowicie złożona fabuła, jej wielowątkowość, która została dopracowana do najmniejszego szczegółu, najzwyczajniej na to nie pozwala.


Clary nie ma chwili spokoju, gdy Clave przeprowadza szczegółowe przesłuchanie dotyczące powstania Sebastiana z martwych i zniknięcie Jace. W Instytucie wrze od plotek, zmartwień, a przyjaciele zagubionego Jace'a postanawiają odszukać go na własną rękę, w momencie gdy Clave postanawia zaniechać dalszych kroków w tej kwestii. Mają bowiem ważniejsze sprawy na głowie,  a jedną z nich jest Sebastian, który najwyraźniej szykuje kolejny zamach. Clary podejrzewa, że obie te sprawy są ze sobą połączone, a włamanie Jace'a i Sebastiana do Instytutu, którego jest świadkiem, utwierdza ją w tym przekonaniu.

piątek, 14 grudnia 2012

John Marsden "Jutro 7. Po drugiej stronie świtu"


    Jutro 1 | Jutro 2| Jutro 3 | Kroniki Ellie

Niezwykłość Serii John’a Marsden’a jest niepodważalna, lecz w żadnym stopniu nie ma w tym fakcie nadzwyczajności. Autor wybrał ciekawy temat, w tamtych czasach niespotykany. Stworzona na potrzeby uzmysłowienia młodzieży jak ważne jest czytanie, książka nie miała możliwości, aby nie stać się bestsellerem. Ku mojej uciesze w niedługim czasie Wydawnictwo powróci z kolejną serią opowiadającą losy naszych pokrzywdzonych bohaterów.

Ellie i jej przyjaciele otrzymali pomoc od Nowozelandczyków. W zamian za to, oczekuje się od nich działań, które sabotowałyby nawet w najmniejszym stopniu działania najeźdźcy. Zgoda z ich strony nadchodzi dosyć szybko, warunkując to zaopiekowaniem się Dzikusami. Ich zadanie jest niesamowicie trudne, lecz oni w żadnym stopniu nie zamierzają odpuścić. Nie po śmierci ich przyjaciół, bliskich, których stracili z powodu wywołanej przez intruza wojny.

czwartek, 6 grudnia 2012

Papierowa zapowiedź - Pierwsze polskie urban fantasty


Bogowie muszą być szaleni
Opis:
Drżyjcie Bogowie. Niech zabrzmi Highway to hell

Jak wiele może się wydarzyć w ciągu roku?

Dora Wilk jak magnes przyciąga kłopoty, wariatów i męskie spojrzenia. Łamie regulaminy, szuka przyjaźni w dziwnych miejscach, a od losu dostaje przeciwników wyłącznie potężnego kalibru.

Policjantka to nie zawód, ale stan umysłu... a że po drugiej stronie Bramy rzadko można złoczyńcę zakuć w kajdanki i odprowadzić do aresztu... Dora robi co musi, by Toruń, Thorn czy Trójmiasto i Trójprzymierze pozostały dobrymi miejscami do życia.

Drżyjcie Bogowie, wampiry, wilki, Archaniołowie i pospolici wariaci – Dora Wilk kopie tyłki z wdziękiem baleriny, nie przyjmuje usprawiedliwień o złym dzieciństwie i nie przebiera w środkach by zaprowadzić porządek.




Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data wydania: 4 Styczeń 2013
ISBN: 978-83-7574-842-0
Oprawa: miękka
Format: 125 x 195 mm
Liczba stron: 464
Seria: fantastyczna fabryka
Tom cyklu: 2



niedziela, 2 grudnia 2012

Caitlin Kittredge "Żelazny cierń"



Zainspirowana twórczością Howarda Philipsa Lovecrafta autorka „Żelazny cierń” stworzyła świat nieprawdopodobny. Dystopijna wizja świata Caitlin Kittregde dla niektórych to jedynie banalne pisadełko, dla innych rzeczywistość porównywalna do Harrego Pottera. Ja znalazłam się w grupie pomiędzy, lecz skłaniając się ku tej drugiej. Przyjrzyjmy się realiom świata, gdzie za posiadanie wyobraźni czy po prostu zdrowego rozsądku ludzie są skazywani na śmierć lub zamykani w szpitalach dla psychicznie chorych.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...