czwartek, 27 grudnia 2012

Poświąteczny stosik #8

Minęło sporo czasu, kiedy to opublikowałam jakikolwiek stos. Nie nazbierało się tego dużo, lecz jakościowo książki biją na głowę dotychczasowe.  Na zdjęciu brakuje mojej ukochanej książki "Ostatni wilkołak" aut. Glen Duncan oraz książki Marka Olbricha "Tyrael. Niedowierzanie".






Nieprzeczytane:


Od góry:

1. David Foenkinos "Delikatność" - do recenzji Sztukater.pl
2. Ewa Nowak "Drzazga" - do recenzji bestsellery.NET
3.  "Misja Feniks" - j.w.
4. Jolanta Kosowska "Niepamięć" - urodzinowy prezent od pewnej bardzo kochanej osóbki :D
5. M. Meyer "Saga księżycowa. Cinder" - do recenzji bestsellery.NET
6. Dee Shulman "Gorączka 1" - j.w.
7. Haruki Murakami "Zniknięcie słonia" - do recenzji Wyd. Muza
8. Anne Bishop "Belladonna" - do recenzji Sztukater.pl



 Przeczytane i zrecenzowane:


Od góry:

1. Michał Wojtasik "Zabójcy. Jeden z niewielu" - do recenzji Wyd. Novae Res [recenzja]
2. Keri Arthur "Niebezpieczna rozgrywka" - do recenzji In. Wyd. Erica [recenzja]
3. Marie Lu "Legenda. Rebeliant" - do recenzji bestsellery.NET [recenzja]
4. Cassandra Clare "Miasto zagubionych dusz" - do recenzji Wyd. MAG [recenzja]
5. John Marsden "Jutro 7" - do recenzji Sztukater.pl [recenzja]
6. C. Kittredge "Żelazny cierń" - do recenzji Wyd. Jaguar [recenzja]
7. Jacek Walczak "Odkrycie Machu Picchu" - do recenzji Wyd. Novae Res [recenzja]
8. Glen Duncan "Ostatni wilkołak" - do recenzji Wyd. Replika [recenzja]
9. Marek Olbrich "Tyrael. Niedowierzanie" - do recenzji Wyd. Novae Res [recenzja]


piątek, 21 grudnia 2012

Marie Lu "Legenda. Rebeliant"




Autor: Marie Lu
Wydawca: Wyd. Zielona Sowa
Data premiery: 07 Listopada 2012 r.
Ilość stron: 301
Okładka: miękka ze skrzydełkami
Cena: 29,99 zł



Rebeliant to książka, nie przyciągająca jedynie samą okładką, która jest wręcz przepiękna, a zarazem zatrważająca, lecz równie niesamowicie zaciekawiającym Czytelnika opisem. Dowiadujemy się z niego, iż trzymamy w dłoni powieść dystopijną, która zapewni nam dużo akcji i fantastycznych emocji. Bardzo możliwe, że wiek bohaterów odstraszy potencjalnego kupca, co mnie również przyprawiło o pewne obiekcje, lecz moje wątpliwości szybko zostały rozwiane.

środa, 19 grudnia 2012

Papierowa zapowiedź - Kroniki Ellie



Premiera: 18 Luty 2013 

Wydawca: Znak




Główna bohaterka serii Jutro powraca! 

Wojna się skończyła, ale walka trwa nadal. 

Liczyliśmy na spokój. Ale kiedy opadł bitewny kurz okazało się, że teraz o wiele trudniej rozpoznać, kto jest przyjacielem, a kto wrogiem. Przekonałam się też na własnej skórze, że nasze czyny przynoszą czasem konsekwencje, których nie da się przewidzieć – i którym nie jesteśmy w stanie zapobiec… 
Acha. Jest jeszcze Lee. Coś się między nami wydarzyło. Coś, co zmieniło mnie na zawsze… 

Książki Johna Marsdena to fenomen. Powieści o grupie nastolatków, którzy walczą z tajemniczym wrogiem atakującym Australię otrzymały kilkadziesiąt nagród w Australii, Stanach Zjednoczonych, Szwecji i Niemczech. W USA znalazły się na liście najlepszych książek dla młodzieży, a w Szwecji na pierwszym miejscu na liście książek polecanych przez nastolatków. W Polsce również stały się bestsellerami. 

Jeśli staniesz do walki, możesz wygrać albo przegrać. Jeśli nie będziesz walczyć, przegrasz na pewno. 


_____________________________________________________

Najbardziej wyczekiwana przeze mnie premiera!!

Czy Wy również cieszycie się z tej zapowiedzi? 


Pozdrawiam!


poniedziałek, 17 grudnia 2012

Cassandra Clare "Miasto zagubionych dusz"




Seria Dary Anioła jest chyba znana już każdemu Czytelnikowi, który uwielbia książki z gatunku Fantasty. Emocje, które towarzyszą przy każdym spotkaniu z grupką Nocnych Łowców, nigdy nie pozwoliły mi oderwać się od powieści, dopóki nie skończyłam czytać całości. Świetnie zarysowani bohaterowie, niesamowicie złożona fabuła, jej wielowątkowość, która została dopracowana do najmniejszego szczegółu, najzwyczajniej na to nie pozwala.


Clary nie ma chwili spokoju, gdy Clave przeprowadza szczegółowe przesłuchanie dotyczące powstania Sebastiana z martwych i zniknięcie Jace. W Instytucie wrze od plotek, zmartwień, a przyjaciele zagubionego Jace'a postanawiają odszukać go na własną rękę, w momencie gdy Clave postanawia zaniechać dalszych kroków w tej kwestii. Mają bowiem ważniejsze sprawy na głowie,  a jedną z nich jest Sebastian, który najwyraźniej szykuje kolejny zamach. Clary podejrzewa, że obie te sprawy są ze sobą połączone, a włamanie Jace'a i Sebastiana do Instytutu, którego jest świadkiem, utwierdza ją w tym przekonaniu.

piątek, 14 grudnia 2012

John Marsden "Jutro 7. Po drugiej stronie świtu"


    Jutro 1 | Jutro 2| Jutro 3 | Kroniki Ellie

Niezwykłość Serii John’a Marsden’a jest niepodważalna, lecz w żadnym stopniu nie ma w tym fakcie nadzwyczajności. Autor wybrał ciekawy temat, w tamtych czasach niespotykany. Stworzona na potrzeby uzmysłowienia młodzieży jak ważne jest czytanie, książka nie miała możliwości, aby nie stać się bestsellerem. Ku mojej uciesze w niedługim czasie Wydawnictwo powróci z kolejną serią opowiadającą losy naszych pokrzywdzonych bohaterów.

Ellie i jej przyjaciele otrzymali pomoc od Nowozelandczyków. W zamian za to, oczekuje się od nich działań, które sabotowałyby nawet w najmniejszym stopniu działania najeźdźcy. Zgoda z ich strony nadchodzi dosyć szybko, warunkując to zaopiekowaniem się Dzikusami. Ich zadanie jest niesamowicie trudne, lecz oni w żadnym stopniu nie zamierzają odpuścić. Nie po śmierci ich przyjaciół, bliskich, których stracili z powodu wywołanej przez intruza wojny.

czwartek, 6 grudnia 2012

Papierowa zapowiedź - Pierwsze polskie urban fantasty


Bogowie muszą być szaleni
Opis:
Drżyjcie Bogowie. Niech zabrzmi Highway to hell

Jak wiele może się wydarzyć w ciągu roku?

Dora Wilk jak magnes przyciąga kłopoty, wariatów i męskie spojrzenia. Łamie regulaminy, szuka przyjaźni w dziwnych miejscach, a od losu dostaje przeciwników wyłącznie potężnego kalibru.

Policjantka to nie zawód, ale stan umysłu... a że po drugiej stronie Bramy rzadko można złoczyńcę zakuć w kajdanki i odprowadzić do aresztu... Dora robi co musi, by Toruń, Thorn czy Trójmiasto i Trójprzymierze pozostały dobrymi miejscami do życia.

Drżyjcie Bogowie, wampiry, wilki, Archaniołowie i pospolici wariaci – Dora Wilk kopie tyłki z wdziękiem baleriny, nie przyjmuje usprawiedliwień o złym dzieciństwie i nie przebiera w środkach by zaprowadzić porządek.




Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data wydania: 4 Styczeń 2013
ISBN: 978-83-7574-842-0
Oprawa: miękka
Format: 125 x 195 mm
Liczba stron: 464
Seria: fantastyczna fabryka
Tom cyklu: 2



niedziela, 2 grudnia 2012

Caitlin Kittredge "Żelazny cierń"



Zainspirowana twórczością Howarda Philipsa Lovecrafta autorka „Żelazny cierń” stworzyła świat nieprawdopodobny. Dystopijna wizja świata Caitlin Kittregde dla niektórych to jedynie banalne pisadełko, dla innych rzeczywistość porównywalna do Harrego Pottera. Ja znalazłam się w grupie pomiędzy, lecz skłaniając się ku tej drugiej. Przyjrzyjmy się realiom świata, gdzie za posiadanie wyobraźni czy po prostu zdrowego rozsądku ludzie są skazywani na śmierć lub zamykani w szpitalach dla psychicznie chorych.

czwartek, 22 listopada 2012

Dziewięć żyć Chloe King - zapowiedź i fragment

Nareszcie, stanie się to, na co tak długo i z zapartym tchem czekałam! Jak donoszą niedawno podane informacje, Wydawnictwo Filia nabyło prawa do książki Liz Braswell. Tak, tej samej, na podstawie której powstał serial. Niestety dla jego oglądaczy, w tym mnie, serial zszedł z ekranów i najprawdopodobniej nie pojawi się na nim ponownie. 



Wydawca: Wydawnictwo Filia
Premiera: Wiosna 2013 r.


Tom 1: UPADŁA


“Przechylił jej głowę i zamknął jej oczy.
Następnie wytarł malutkie srebrne ostrze w chusteczkę, przykucnął koło swojej ofiary i czekał. Kiedy się ocknie, zabije ją ponownie.”

Pierwsza część trylogii znanej na całym świecie!

Na podstawie książki powstał serial o tym samym tytule.

Chloe King to normalna nastolatka, chodzi do szkoły, interesuje się chłopcami, kłóci się z mamą. Do czasu. W okolicy swoich 16-tych urodzin Chloe orientuje się, że ma bardzo szczególne zdolności… Zrobi wszystko żeby odkryć prawdę. Musi się spieszyć bo jej prześladowca cały czas czai się w cieniu, żeby znów zabić. Bo Chloe ma dziewięć żyć, ale czy one jej wystarczą…?



A oto wcześniej zapomniany fragment

CZĘŚĆ 1: UPADŁA
Prolog


Był niezmordowany i bezbłędnie podążał jej tropem.

Zwróciła na niego uwagę godzinę temu w barze, kiedy osunął mu się rękaw i dostrzegła na jego ręce ozdobne czarne znamię. Zawijasy atramentu i blizn układały się w dobrze jej znane słowa: Sodalitas Gladii Decimi[1].

Musiała uciekać.

Wzięła głęboki oddech i spojrzała przed siebie, przeskakując stosy śmieci i kałuże z precyzją akrobatki. Napędzał ją strach. Z którą ulicą łączy się ta alejka? Czy niedaleko jest miejsce publiczne – nawet całodobowa stacja benzynowa – w którym mogłaby się schronić?  Nagle poczuła zapach świeżego, wilgotnego powietrza i zrozumiała, że ma przed sobą drogę ucieczki: koniec alei zagradzała brama zwieńczona drutem kolczastym.

Kiedy składała się do skoku, jej głowę wypełniało poczucie triumfu i wolności.

Coś wryło się w jej lewą nogę, rozpruwając mięsień.

Chwyciła się kurczowo bramy. Zraniona noga zwisała bezużytecznie. Kiedy wyciągnęła rękę, żeby zacząć się wspinać, ledwo słyszalny furkot oznajmił nadejście kolejnego ataku. Sekundę później leżała na ziemi.

- Obawiam się, że jesteś w potrzasku – powiedział denerwująco spokojny głos.

Rozpaczliwym wysiłkiem próbowała wlec się po ziemi, byle znaleźć się jak najdalej od napastnika, ale nie miała dokąd uciekać.

- Proszę… nie… – pisnęła, wspierając się plecami o mur. – Nie jestem tym, za kogo mnie masz. Nie jestem zła…

- To zrozumiałe, że tak sądzisz.

Usłyszała delikatny dźwięk cienkiego, niedużego ostrza wyciąganego z pochwy.

- Nigdy nikogo… Nigdy bym nikogo nie skrzywdziła! Błagam!

Podciął jej gardło.

- Id tibi facio, Deus[2] – wyszeptał, przykładając do serca krawędź lewej dłoni, tak że kciuk na środku klatki piersiowej był skierowany ku górze. Z ust umierającej dziewczyny wydobyło się delikatne westchnienie; jej szyję znaczyła cienka wstążeczka krwi – dowód doskonałego wyszkolenia zabójcy. Mężczyzna schylił głowę. – Jako wierny sługa Bractwa Dziesiątego Ostrza. Pater Noster, Rex Gentius[3].

Przechylił jej głowę, by wyglądała bardziej naturalnie i zamknął jej oczy. Następnie wytarł malutkie srebrne ostrze w chusteczkę, przykucnął koło swojej ofiary i czekał.

Kiedy się ocknie, zabije ją ponownie.

_____________________________________________________
[1] Bractwo Dziesiątego Ostrza
[2] Robię to dla Ciebie, Boże
[3] Ojcze Nasz, panie naszego narodu.


Jak dla mnie, bomba. Czekam niecierpliwie, a na wiosnę ustawiam się w kolejce do księgarni. :)


środa, 21 listopada 2012

Jacek Walczak "Odkrycie Machu Picchu"







Jak mogłam się przekonać, Jacek Walczak to przemiły autor książek z zasady podróżniczych, ale również wszelakich reportaży i artykułów w polskiej prasie. Zaczął interesować się Ameryką Południową już w latach sześćdziesiątych i dzięki tej pasji powstała ów książka dla fascynatów w tej dziedzinie. Autor natrudził się niebywale podczas zbierania informacji na temat przepięknego miejsca w Peru. A sama książka jest jedynym, równie obszernym obrazem Machu Picchu w Polsce.

czwartek, 15 listopada 2012

Zapowiedź i zwiastun - O tym się mówi!

Seria o Nocnych Łowcach to bestseller wśród literatury dla młodzieży. Jednak nie tylko młodzież ją czyta. Na świecie znajduje się wielu fanów w każdym przedziale wiekowym. Jest tak za sprawą nietuzinkowego konceptu Autorki i niesamowitego wykonania. Barwni bohaterowie, ciekawa fabuła i mnóstwo akcji sprawiło, że ja również mogę nazwać siebie fanką tegoż dzieła.

Z zapartym tchem czekałam na zwiastun ekranizacji pierwszej części o Clary i Jace. O ile aktorzy, grający głównych bohaterów, nie odpowiadają mi nawet w najmniejszym stopniu, jeżeli chodzi o wyobrażenie wizualne postaci, to zwiastun pochłonął mnie bez reszty. Nie wiem ile już razy go oglądałam. Nie mam dosyć. 

Przekonajcie się, co wywarło na mnie takie wrażenie:


Zniewalający, prawda?



Przechodząc teraz do premiery książkowej, oto ona:


Cassandra Clare"Miasto zagubionych dusz"


Data premiery: 28 Listopada
Wydawnictwo: MAG

Jace jest teraz sługą zła, związanym na całą wieczność z Sebastianem. Tylko mała grupka Nocnych Łowców wierzy, że można go uratować. Żeby to zrobić, muszą zbuntować się przeciwko Clave. I muszą działać bez Clary. Bo Clary rozgrywa niebezpieczną grę zupełnie sama. Ceną przegranej jest nie tylko jej własne życie, ale również dusza Jace’ego. Clary jest gotowa zrobić dla niego wszystko, ale czy nadal może mu ufać? I czy on jest naprawdę stracony? Jaka cena jest zbyt wysoka, nawet za miłość?






Jak można się domyślić, na okładce widoczna jest Clary wraz ze swoją stelą i pierścienie Morgensternów. Jest to moim zdaniem najlepiej wykonana polska okładka serii. 
Po ostatniej części i tym równie enigmatycznym zakończeniu byłam gotowa wybijać okna i niszczyć meble z frustracji. Tak się nie robi, Pani Clare!

A Wy? Jakie były Wasze odczucia po ostatniej części i zwiastunie? 
Może nie jest to majstersztyk tego typu książek, lecz w przeciwieństwie do Szeptem ta pozycja pochłonęła mnie od pierwszego zdania. Jest mniej sztywna i płynnie przenosi nas do każdego wydarzenia, a nieprzerysowani bohaterowie to wisienka na torcie. 


Życzę miłej nocy lub równie miłego dnia!

niedziela, 11 listopada 2012

Liebster Blog - czyli, co dzieje się w pokręconym świecie Vivienne


Kochani, 
Wiem, że znowu zniknęłam, ale już nadrabiam. Na blogach tłoczno od kolejnej zabawy, a ja  nie zostałam pominięta i tym razem... Jednak nie mam nic przeciwko! 


"Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę" Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował."

Otrzymałam nominacje od: Agniechy, Andzik i Ruczek. Dziękuję!



Pytania Agniechy:
1. Gdybyś mógł (mogła) posiąść jedną nadprzyrodzoną moc, jaką byś wybrał/-a?
Ekspresowe czytanie. 
2. Co myślisz o wymianach książek pomiędzy blogerami i innymi czytelnikami?
Chyba nie miałabym serca.
3. Czy zdarza Ci się czytać jedną książkę więcej niż raz? Jeżeli tak to podaj przykład (przykłady).
Bardzo często!
4. Którą ze swoich książek uratowałbyś/uratowałabyś z płonącego mieszkania?
„Ostatni wilkołak”, „Sukkub”, „Milczące słowa”…
5. Czy zdarzało Ci się przeskakiwać między wierszami czytając książkę?
Najczęściej wtedy, kiedy nie mogę doczekać się zakończenia.
6. Z którym bohaterem książkowym najbardziej się utożsamiasz i dlaczego?
Uważam, że jeszcze nikt nie stworzył takiego bohatera. Nie twierdzę, że jestem kimś niesamowicie oryginalnym, oczywiście. :D
7. Którą z książek najchętniej zobaczyłabyś na wielkim ekranie?
„Sukkuba” Edwarda Lee. Chociaż znając życie, ekranizacja byłaby niezwykle ocenzurowana.
8. Skąd wzięła się Twoja pasja do książek?
Nie wiem… Taka chyba była kolej rzeczy. 
9. Co byś zrobił/-a, gdyby jednego dnia zniknęły książki na całym świecie?
Poczułabym ulgę. Nareszcie miałabym wolną wolę i możliwości zrobienia czegoś innego, niż siedzenia w pokoju z książką w dłoniach. 
10. Opisz siebie w trzech słowach.
Wredna, zaczytana domatorka.
11. Wyobraź sobie siebie za 10 lat. Gdzie jesteś, co robisz, z kim jesteś, jak wyglądasz?
Za dziesięć lat będę matką, żoną, właścicielką kawiarni, szkoły językowej albo wydawnictwa. Ale tak naprawdę, to nie mam pojęcia… 

Pytania Andzik:
1. Potrafisz wybrać między miłością a przyjaźnią? 
Nie. Jednak często zdarza się, że ktoś wybiera miłość, poświęcając moją przyjaźń. 
2. Najładniejszy kolor oczu?
Morski.
3. Wygląd czy intelignecja
Nie potrafiłabym dogadać się z pięknym idiotą. 
4. Ulubiony rodzaj muzyki?
Każdy rodzaj Rock’a.
5. Koty czy psy?
Koty i psy. 
6. Ulubiona lekcja w szkole?
Przerwa.
7. Ulubiona pora roku? ( powód)
Wiosna. Powód? Wszystko budzi się do życia, a obserwowanie tego pięknego zjawiska jest naprawdę fascynujące.
8. Ulubiona piosenka?
Jest ich zbyt wiele.
9. Na co przeznaczysz wygrane w totka?
Wrzuciłabym na lokatę. Niech rosną!
10. Czego w sobie nie akceptujesz?
Lenistwa, braku mobilizacji, lenistwa.
11. Jest coś co byś w sobie zmieniła?
Chyba wszystko! 

Pytania Ruczek:
1.Odnalazłaś/eś w jakiejś książce część swojej duszy? W jakiej?
Tak, w tej, której jestem autorką. :)
2. Realia jakiej książki chciał(a)byś odwiedzić? Dlaczego?
Mogę wymieniać dziesiątki książek: Akademia Wampirów, Ciepłe ciała, Eragon, seria Zew Nocy, seria o Nocnych Łowcach i wiele, wiele innych. Dlaczego? Ponieważ kręci mnie to, co nadprzyrodzone. Współczesność jest taka normalna, nudna. Jedynym celem w naszym życiu jest nauka, co prowadzi do pracy, a to z kolei do zarabiania pieniędzy, opłacania rachunków… Gdzie tutaj jakaś nuta ekscytacji? 
3. Co sądzisz o ekranizacjach książek? Wymień tę, która najbardziej Ci się spodobała/nie spodobała.
Ekranizacje nie zawsze są złe. Zdarzają się oczywiście takie jak Eragon, które z książką nie miały wiele wspólnego, bohaterów filmu od tych książkowych dzieli przepaść wielka jak wodospad Niagara… Najbardziej podobał mi się Harry Potter, oczywiście. Jeżeli miałabym powiedzieć, na jakie ekranizacje czekam to są to: Ciepłe ciała – widziałam zwiastun, który jest po prostu genialny; Miasto kości – czuję, że ekranizacja w ogóle nie przypadnie mi do gustu; Piękne istoty – książki nie czytałam, ale zwiastun mnie pochłonął i nie mogę się doczekać.
4. Jakbyś miał(a) prowadzić blog o innej tematyce, o czym on by był?
Nie mam pojęcia. Chyba pozostanę przy tym, co mam.
5. Jaka książka wywarła na Tobie największe wrażenie?
Jest ich wiele. Możecie wyłapać kilka tytułów w moich odpowiedziach powyżej.
6. Czy uważasz, że jesteś nałogowcem - książkowym oczywiście :D
Na pewno nie takim, jak większa część blogerów, ale na pewno czytam o stokroć więcej niż moi rówieśnicy.
7. Jaką książkę czytasz obecnie?
Od przeszło miesiąca czytam „Żelazny cierń”. Książka niczego sobie, ale akcja jest chyba zbyt ślamazarna. Albo to moja jesienna chandra…
8. Czy do czytania potrzebujesz ciszy, czy jednak w tle może grać ulubiona muzyka?
Nie lubię ciszy. Gdy czytam muzyka zawsze leci w tle.
9. Znasz jakieś języki obce? Jakie?
Znam: Polski(:D), Angielski i w minimalnym stopniu Niemiecki.
10. Czy czytałaś/eś jakąś książkę w oryginale? Jaką?
Czytam bardzo wiele książek po angielsku.
11. Czy jesteś bardzo zła/zły za nominację? Jeśli tak, wybaczysz mi? :D
Nie jestem zła, przestań. :D


Jako że nie mam głowy do układania pytań, nie nominuję nikogo. (chyba łamię regulamin...) Jeżeli jest ktoś chętny, bardzo proszę użyczcie sobie pytania, które zostały zadane mi, i odpowiedzcie na nie! Z przyjemnością przeczytam Wasze odpowiedzi. :)

Dziękuję dziewczynom za nominacje. Agniecha i Ruczek zawsze pamiętają o tym, abym nie przegapiła żadnej blogowej zabawy. Jakie Wy kochane! :D

wtorek, 6 listopada 2012

Wyniki konkursu! (spóźnione)

Witam drodzy Blogerzy!
Na wejściu proszę Was o wybaczenie. Musieliście czekać długo na wyniki, jednak usprawiedliwię się brakiem czasu i jesienną chandrą, która, niestety, dopadła i mnie. Właśnie dlatego na blogu jest tak pusto, mało recenzji, mało komentarzy. Po prostu zniknęłam.

A zwycięzcą jest:
Kath.Suskay



Gratuluję Kath i bardzo proszę ją o zgłoszenie się na maila po dalsze informacje oraz listę. : )


Kochani, nie martwcie się, myślę, że niedługo znajdzie się jakiś inny powód na konkurs. A nagrody będą równie ciekawe jak te tutaj. ;)

Serdecznie pozdrawiam! 




piątek, 12 października 2012

Dina Rubina "Biały gołąbek z Kordoby"




O Dinie Rubinie dowiedziałam się dopiero po premierze jej ostatniego dzieła, wydanego w Polsce, a jest to „Biały gołąbek z Kordoby”. Izraelska autorka jest chwalona za barwne opisy, dynamiczną akcję oraz plastycznością postaci. Jestem laikiem, jeżeli chodzi o jej literaturę, a jak zapewne wiecie jest ona na swój sposób specyficzna. Dina Rubina napisała ponad czterdzieści powieści, które zostały przetłumaczone na piętnaście języków. Czy to nie wystarczy, aby zapewnić o jej kunszcie literackim oraz doświadczeniu?

Przechodząc powoli do fabuły, przyznam, że jej złożoność nierzadko mnie przygniatała, a częste retrospekcje mieszały w głowie. Ale do rzeczy.

środa, 10 października 2012

Keri Arthur "Niebezpieczna rozgrywka"

Seria „Zew nocy” jest znana już chyba każdemu. Wszystkie tomy przetłumaczono na kilkanaście, jeżeli nie kilkadziesiąt języków Świata. Sama autorka otrzymała pare nagród, którymi może się poszczycić, właśnie za ową serię.

Tutaj nadmienię, iż recenzję poprzedniej części, którą była „Kuszące zło” napisałam przeszło rok temu. Szmat czasu, nieprawdaż? Tyle czasu musiałam czekać na kolejny, modląc się, aby mnie nie rozczarował. Cóż mogę rzec… Nie było najlepiej.

niedziela, 7 października 2012

Konkurs urodzinowy!!

Witajcie!

Kilka miesięcy temu próbowałam zorganizować konkurs, jednak nie uzbierałam wystarczającą liczbę zgłoszeń i musiałam go anulować. Pomyślałam sobie zatem, że tym razem będzie to losowanie! (Ach, Wy lenie!)

Zasad będzie trochę więcej niż poprzednio, ale mam nadzieję, że mimo wszystko weźmiecie w nim udział. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...